Решението на Европейския парламент за пакета „Мобилност” не е повод

...
Решението на Европейския парламент за пакета „Мобилност” не е повод
Коментари Харесай

Московски: Спечелихме битка, войната продължава

Решението на Европейския парламент за пакета „ Мобилност” не е мотив за фанфари и да викаме „ победа”, а сподели, че всичко може да се случи посредством разговор, компромис

Имаме цялостен триумф за пакета „ Мобилност “ на равнище комисия, само че крайният резултат надали ще стане явен даже и по време на Австрийското председателство. Това сподели министърът на превоза Ивайло Московски във връзка решението на Комисията по превоз в Европейския парламент, която отхвърли част от текстовете на пакета „ Мобилност “, против които стачкуваха българските превозвачи, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

„ На днешната Комисия по превоза напълно бяха задоволени настояванията на българската страна, за което благодарим за всички старания, които постави министър председателят Бойко Борисов към своите сътрудници – министър председатели на други страни, и в ЕНП. Днес организирахме два пъти среща с превозвачите и безапелационната позиция на държавното управление е в тяхна поддръжка. Благодаря за напъните, които постави и нашият евродепутат Андрей Новаков в договарянията в последните дни за устойчивото използване на нашите оферти в Транспортната комисия “, сподели още министър Московски.

Той уточни и тематиките, с които българската страна не беше съгласна. „ На първо място с това, на три седмици водачите да се прибират у дома. На второ място, напълно отпадат уговорките за възнаграждение на командировъчни такива, каквито са в съответните страни в Европа за бранш „ Транспорт “ – дали той ще е интернационален или директен, няма значение. Отпада тоталната възбрана за спане в кабините на камионите в случай, че камионът е паркирал на място с видеонаблюдение, което значи, че могат да бъдат употребявани места на бензиностанции, което устройва нашите превозвачи.

И на трето място – тематиката за каботажа. Нашите оферти бяха за три дни гратисен интервал, преди да стартира да бъде калкулиране като каботаж – там е реализирано съглашение за 48 часа, което също устройва нашите превозвачи. Така че за момента на равнище транспортна комисия, преди да влезе в пленарна зала имаме цялостен триумф в предложенията, които сме подали и са съгласувани с транспортния отрасъл “, изясни Московски и уточни, че следва съвет, на който ще бъде докладвано моментното положение на проблема и ще се чака крайният резултат в пленарна зала.

„ Но това съгласно мен няма да стане даже по време на Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Ако тематиката би трябвало да бъде гласувана тогава, значи, че би трябвало да бъде свикван ексклузивен съвет на министрите на превоза, което нямам доверие да се случи. Ние имаме подготвеност да реагираме “, разяснява транспортният министър.

„ Решението на Европейския парламент за пакета „ Мобилност” не е мотив за фанфари и да викаме „ победа”, а сподели, че всичко може да се случи посредством разговор, компромис и без да покачваме тон”, сподели министър председателят Бойко Борисов във връзка отпадането на част от текстовете, против които българските превозвачи стачкуваха.

Т.нар. пакет „ Макрон” беше гласуван от комисията по превоз в Европарламента.
„ Не съм склонен с тезата, че сме победили президента Еманюел Макрон, тъй като когато бяха в София до 2 часа през нощта с канцлера Меркел и с президента Макрон сме обсъждали с него точка по точка пакета за мобилност”, разясни Борисов.

„ В нашето европейско семейство нещата не се получават с блъскане по масата и с изхвърляне какво ще стане, и какво няма да стане”, добави той.
Той сподели още, че със същия разговор са съумели да реализират бюджет с 8% повече за кохезионната политика, до момента в който други страни имат с 25% по-малко за идващия интервал.
„ За момента нещата се случват по най-хубавия метод за България тъкмо посредством убежденията и разговора. Защото другояче не се случват. Ако някой си мисли, че може да пребори Франция, Германия, Австрия, Холандия дружно, значи е добряк на междинна възраст”, разяснява още Борисов.

Бойко Борисов напомни по какъв начин до 2.30 часа през нощта преди срещата за Западните Балкани в София са разговаряли с Макрон и Меркел и даже с одеяла са ги завивали поради студа, като пред тях са изложили "довод по аргумент ". Именно с разговор, схващане и доста работа, съгласно Борисов е реализирана поддръжка за българската позиция.

Като капитулация на пакета “Макрон” дефинира евродепутатът Андрей Новаков утвърдените от комисията промени в пакета за подвижност. Новаков е единственият български евродепутат, който имаше право да гласоподава през днешния ден и е измежду създателите на утвърдените ремонти. Евродепутатът Ангел Джамбазки обаче прикани за по-малко еуфория и изясни, че това е началото на процедурата и остават някои притеснителни текстове.

Отхвърлено бе предлагането водачите да се прибират вкъщи "възможно най-често, най-малко един път седмично ". Прието бе предлагането водачите да имат право да употребяват "нормалната седмична отмора и всяка седмична отмора от повече от 45 часа, употребени като обезщетение за предходни понижени седмични почивки, във всички зони за паркиране със специфичен документ ", показва Българска телеграфна агенция.

Промените плануват интернационалните водачи да могат да прекарат вкъщи или на друго място по техен избор най-малко една естествена седмична отмора или една седмична отмора от повече от 45 часа, след всеки четири поредни седмици. Въвежда се определение за "дом " на лидера - там, където той е регистриран по адрес в страна от Европейски Съюз. Когато лидер избере да се върне за отмора вкъщи, работодателят ще би трябвало да му дава средства за това.

По предпочитание на лидера дневните почивки ще може да бъдат употребени в транспортното средство, в случай че то разполага с подобаващи условия за спане за всеки лидер и транспортното средство е неподвижно. Предвижда се обособяването на охраняеми паркинги за отмора по интернационалните пътища, които ще бъдат обозначени, сертифицирани и ще дават отговор на доста условия, в това число за достъп до тоалетна, вода, душове, храна и безжичен интернет.

Предлага се въвеждането на интелигентни записващи устройства в камионите за интернационалните транспорти. Службите за инспекция ще могат да разчитат данни от устройствата от разстояние, а устройствата ще би трябвало да съхраняват данните по два месеца. Устройствата ще имат сателитна връзка и ще записват часовете на работа и отмора, както и страните, през които транспортното средство е минало. Всички тези оферти ще залегнат в идните договаряния сред Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

За по-малко еуфория след днешното гласоподаване прикани евродепутатът Ангел Джамбазки. Днешното гласоподаване не е финалът на процедурата. Следва препоръчаният текст да бъде прегледан от трите съществени институции, а по-късно да отиде на Съвет на европейските министри, след което да се върне още веднъж в Европарламента. Но защото следващата година има избори, не всички страни ще са склонни да рискуват с такива комплицирани правила.

Пред Дарик Ангел Джамбазки изясни: "Предстоят договарянията в Европейския съвет, по-късно договарянията в Европейската комисия, по-късно гласуваме в Европарламента. Аз съм сигурен, че тези, които са предложили измененията в пакета "Мобилност ", имат още някой коз в ръкава. Тази борба е извоювана на равнище транспортна комисия. Да забележим какво ще се случи на равнище договаряния сред Еврокомисията, Европейския съвет и Екологичен потенциал и на равнище гласоподаване в Европарламента. Този диалог занапред следва ".

Евродепутатът признава, че гласуването е почнало по-добре от предстоящото: "Има обаче някои текстове, които си остават притеснителни - да вземем за пример командироването на служащите ще важи за каботажните транспорти от първия ден, като камионът ще би трябвало да се прибере най-малко един път на три седмици, с цел да товари или да разтовари, а това всъщност си е същото.

Добра вест е, че командироването няма да важи за транспортните служащи, което е добре за нашите превозвачи. Няма да се постанова да се прибират наложително водачите по домовете си на 21-ия ден, в случай че заявят авансово, че желаят да пътуват другаде - това е малка врата, която могат да употребяват. Ако няма обособени хотели, паркинги и прочие, няма да ги задължават да спят на такива места, а ще могат да употребяват и кабината на камиона ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР