Решението на Джо Байдън да избере сенатор Камала Харис за

...
Решението на Джо Байдън да избере сенатор Камала Харис за
Коментари Харесай

Защо Камала Харис може да се окаже неудобна мишена за Тръмп ?

Решението на Джо Байдън да избере сенатор Камала Харис за собствен вицепрезидент дава напълно нова цел на акцията за преизбиране на президента Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, която мъчно намираше ефикасна линия на офанзива против демократическия му противник. Атакуването на Харис обаче крие лични опасности и провокации.

Броени минути след известието на Байдън Тръмп назова Харис "гадна ", "ужасна " и "непочтителна ", а акцията му я обрисува като екстремист, който ще тласне умерения Байдън наляво. За момента обаче няма данни, които да сочат, че обществеността възприема като радикални политическите възгледи на Харис - някогашен прокурор от Калифорния с тесни връзки с елита на Демократическата партия. Фактически тя е по-харесвана от републиканците, в сравнение с самият Байдън, съгласно проучване на Ройтерс/Ипсос, осъществено в интервала 10 - 11 август, тъкмо преди Байдън да разгласи избора си. Според сондажа 21 % от записаните гласоподаватели на републиканците имат удобно усещане за нея по отношение на 13 на 100 с сходно благосклонно мнение за Байдън.

По-тревожно за Тръмп е следното: офанзиви, които биха изглеждали сексистки или расистки, отправени против първата в историята на Съединени американски щати черна жена в предизборната листа на огромна партия, биха могли да усложнят напъните на предизборния му щаб да усъвършенства позициите му измежду дамите от предградията - основен електорален блок, който той би трябвало да завоюва още веднъж, с цел да бъде избран отново, настояват стратези и от двата лагера.

Водещи дами в Демократическата партия към този момент насочиха предизвестие против повтаряне на борбата на Тръмп през 2016 година с тогавашната номинация на Демократическата партия - Хилари Клинтън  Хилари Клинтън Хилари Клинтън (по татко Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, която, като първата жена кандидат-президент, стана обект на рецензии поради пола й. Тръмп наричаше и Клинтън "гадна " и я обвиняваше, че разиграва "женската карта ".

Байдън и Харис обявяват съгласие макар предишните им дрязги

"Ако той има намерение да употребява женомразка лексика против Камала Харис, мисля, че това е извънредно рисковано за него ", сподели Нийра Тандън, водещ консултант на Клинтън по време на предизборната й акция. "Той няма право на неточност с дамите от предградията ".

Според най-новото изследване на Ройтерс/Ипсос Байдън има преднина от 10-процентни пункта измежду дамите и 6 пункта при дамите, живеещи в покрайнини. Общо взето той изпреварва Тръмп с 11 на 100 по-малко от три месеца преди изборите на 3 ноември.

Сара Лонгуел, социолог от Републиканската партия, счита, че съветниците на президента биха желали Тръмп, прочут с пламенната и бомбастична реторика против политическите си противници, да бъде по-предпазлив с атакуването на Харис, в случай че имат причина да считат, че дамите от предградията не й имат вяра или не я харесват.

"Досега обаче няма доказателства, че не й имат вяра или не я харесват ", съобщи Лонгуел. "Всъщност допускам, че тя ще много ще се понрави на дамите от предградията ".

В търсене на преимущество

Популярността на Тръмп измежду обществеността пострада зле в хода на коронавирусната пандемия, икономическия спад и общонационалните митинги против полицейската грубост и расовата неправда.

Трескаво търсейки нещо, което да промени траекторията на конкуренцията, Тръмп и републиканските му съдружници бързо започнаха залп от рецензии против Харис минути след новината за избора й. Щабът на президента провежда конферентен брифинг с кореспонденти, с цел да я нападна поради ранните й позиции от времето на личния й опит да се кандидатира за Белия дом, когато тя поддържаше прогресистки оферти като Зелена нова договорка, изчерпателен проект за чиста сила, и "Медикеър за всички ", проект за зравеопазване, финансирано от държавното управление. Байдън не поддържаше нито едно от предложенията.

Харис промени някои от политическите си позиции в хода на акцията в опит да се приближи към центъра.

Екипът на Тръмп обаче даде ясно да се разбере, че ще се опита да я обрисува като неразкаял се левичар, в същото време намеквайки, че 77-годишният Байдън може скоро да отпадне от поста и сменен от нея. Освен това щабът съобщи, че ще се стреми също по този начин да извади на бял свят рецензиите против Харис от афроамериканската общественост поради кариерата й в наказателното правораздаване, надявайки се да вбие чеп сред нея и най-лоялните гласоподаватели на Демократическата партия.

Неофициално съветниците на президента обаче признават, че Харис би била застрашителен съперник. Висш представител на Белия дом показа, че изборът на Харис значи, че вицепрезидентът Майк Пенс  Майк Пенс Майкъл Ричард "Майк " Пенс е актуалният вицепрезидент на Съединени американски щати и ще има тежък спор през октомври.

На конференцията си в Белия дом Тръмп напомни нападателните въпроси на Харис към Брет Кавано, тогава претендент за Върховния съд, по време на чуването му през 2018 година

"Тя беше гадна дотам, че беше просто извънредно, извънредно беше по какъв начин тя се държа със настоящия арбитър Кавано, и аз няма да не помни това скоро ", сподели Тръмп.

Непосредственото предизвикателсто за Харис и Байдън съгласно демократически деятели в действителност ще бъде да потушат всевъзможни прояви на неодобрение измежду прогресистите, които призоваваха Байдън да си избере по-открит прогресист за претендент - като сенатор Елизабет Уорън.

Джо Байдън събра рекордните 26 млн. $ за денонощие след избора на Камала Харис за кандидат-вицепрезидент

По време на личната си предизборна акция като кандидат за президентската номинация на демократите Харис беше гневно подложена на критика от прогресистите, които смятаха, че като прокурор е подкрепяла намерено правоналагането. Вполедствие тя стана звучен покровител на прогресистките промени на наказателното правораздаване.

Рашад Робинсън, шеф на "Цветът на смяната " (Colour of Change), лобистка организация, която е работила дружно с Харис по въпроса за полицейската промяна, счита, че кандидатката ще би трябвало да влезе в разговор с прогресистките си критици, с цел да ги завоюва.

"Това са въпроси, на които ще би трябвало да отговори непосредствено ", сподели Робинсън. "Тя би трябвало да отговори на въпросите за еволюцията в позициите си, да приказва за провокациите пред нея и за това накъде се е преориентирала ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР