Решението на Дания да затвори през март 2020 г. границите

...
Решението на Дания да затвори през март 2020 г. границите
Коментари Харесай

Премиерът на Дания въвела локдаун, без да е искан от здравните власти

Решението на Дания да затвори през март 2020 година границите си, както и учебните заведения и детските градини, с цел да се оправи с пандемията от ковид, е било по самодейност на офиса на министър-председателката, а не вследствие на рекомендации на здравните управляващи, се вижда от публикуван през вчерашния ден отчет, съобщи ДПА.

Петчленна комисия, назначена от Народното събрание, е направила заключения за реакцията на Дания на пандемията през зимата и пролетта на 2020 година

Комисията не е разкрила данни, че в оня миг управляващите са предложили сурови ограничавания.

Това опонира на казаното от министър-председателката Мете Фредериксен на конференция по въпроса на 11 март м.г.

Тогава Фередериксен сподели, че рекомендацията на управляващите е да се прекратят несъществени действия в тези сфери за избран интервал от време.

Според комисията, това изказване не е подкрепено със мнения на здравните управляващи. Те са изразили подозрения дали е належащо да се затварят учебни заведения и детски градини.

Няколко опозиционни партии подлагаха на критика министър-председателката след разгласяване на изводите от отчета.

Председателят на комисията Йорген Гронегард Кристенсен - почетен професор по политология в университета в Орхус, сподели, че отчетът е основан на публични документи и преписка.

На брифинг в Народното събрание Кристенсен уточни, че министър-председателката е трябвало да каже, че е поета политическа отговорност за вземането на политически решения.

Докладът, който е от 598 страници, обгръща реакцията на Дания на пандемията в интервала от края на 2019 година доникъде на април 2020 година, когато рестриктивните мерки бяха разхлабени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР