Решението на британския премиер Борис Джонсън да спре работата на

...
Решението на британския премиер Борис Джонсън да спре работата на
Коментари Харесай

Адвокатът на Джонсън го защити пред върховния съд за спирането на работата на парламента

Решението на английския министър председател Борис Джонсън да спре работата на Народното събрание е политически въпрос, а не проблем за разглеждане от съда, и затова не е нещо, по което съдиите могат да се произнесат, сподели през днешния ден неговият юрист, пробвайки се да убеди Върховния съд, че 5-седмично спиране на работата на депутатите е законно, съобщи Ройтерс.

Въпросът за допустимостта на желае, предявен против решението на премиера, се обрисува като основен за това в каква посока ще тръгне делото, почнало през вчерашния ден. Решението на 11-те съдии се чака в петък, предава Българска телеграфна агенция.

Джонсън не се явява персонално във Върховния съд. Той обоснова спирането на парламентарната работа с потребността да внесе нова законодателна стратегия. Според критиците му обаче същинската причина е да се попречи на Народното събрание да върже ръцете на премиера, който желае да извади Англия от Европейски Съюз със или без съглашение за развода.

Разглеждането на това дело се счита за историческо, тъй като опълчва пълномощията на английския законодателен орган на тези на изпълнителната власт. Според държавния юрист Джеймс Ийди, в случай че съдът се намеси в този въпрос, който е " територия на политическа преценка ", това ще наруши " фундаменталния парламентарен принцип " за разделянето на управляващите, по-конкретно в тази ситуация сред правосъдната и изпълнителната власт.

Опонентите на държавното управление упрекват Джонсън, че лъже за същинските претекстове на суспендирането, както и за това, че е заблудил кралица Елизабет Втора, чието официално утвърждение бе належащо, с цел да се приключи работата на Народното събрание в основен миг.

Делото се усложнява и от обстоятелството, че две по-нисши правосъдни инстанции взеха противоречащи си решения по същия въпрос. Висшият съд в Лондон се произнесе при започване на месеца, че прекъсването на работата на Народното събрание е политически, а не юридически въпрос, без значение от съображенията, с които е стимулирано. Миналата седмица обаче най-висшият съд в Шотландия постанови, че английският министър председател е работил нелегално, суспендирайки Народното събрание за известно време, " с цел да избегне либерален контрол ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР