Решението на Беларус и Русия да продължат военните учения на

...
Решението на Беларус и Русия да продължат военните учения на
Коментари Харесай

САЩ изразиха загриженост относно решението на Москва и Минск да продължат ученията

Решението на Беларус и Русия да " продължат военните учения " на фона на внезапната ескалация на обстановката в Донбас и по границите на Съюза е обезпокоително, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

„ Точно по този начин “, отговори Блинкен на съответния въпрос на РИА Новости, базирайки се на CNN.

Той означи, че обстановката в Донбас се развива тъкмо както предвидиха Съединените щати: сякаш се прави опит да се сътвори „ подправен предлог “ за ескалация.

Блинкен добави, че Съединени американски щати ще създадат всичко, с цел да предотвратят ескалация към Украйна, дипломатическите старания ще продължат " до момента в който танковете и самолетите стартират да се движат ". „ Вярваме, че президентът Путин е взел своето решение, само че до момента в който танковете не се движат и самолетите не летят, ще използваме всяка опция, всяка минута, която имаме, с цел да забележим дали дипломацията може да разубеди президента Путин да продължи напред “, разясни той.

Според него Русия е " на прага на инвазия " в Украйна.

Блинкен също по този начин акцентира, че американският президент Джо Байдън е подготвен за контакти с съветския си сътрудник Владимир Путин когато и да е и във всевъзможен формат, в случай че това помогне за попречване на ескалация към Украйна.

Освен това Блинкен сподели, че срещата с съветския външен министър Сергей Лавров към момента е на дневен ред, в случай че Русия не нахлуе по това време.

Той означи, че по време на срещата се възнамерява да бъдат разисквани вероятни взаимни стъпки в региона на сигурността. „ Бих приветствал сходен диалог, само че всичко зависи напълно от това дали Русия ще нахлуе “, заключи Блинкен.

По-рано президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин взеха решение да продължат инспекцията на силите за реагиране заради военна интензивност покрай външните граници на Съюза и утежняването на обстановката в Донбас.

Прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков съобщи, че съветският президент Владимир Путин не обръща внимание на западните изказвания за датите на съветската „ инвазия “ в Украйна, само че това е детайл от провокация и води до ескалация на напрежението.

Миналия петък съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че Русия може да стартира „ инвазия “ в Украйна по време на Олимпийските игри в Пекин. Освен това, както заяви американското издание Politico, в същия ден Байдън сподели на съдружниците, че Русия може да извърши „ офанзива “ против Украйна на 16 февруари. Британските таблоиди дефинират часа за " настъпление " за сряда в 03:00 локално време. По-късно западните медии трябваше да изясняват за какво не се е състояла „ нашествието “ в Украйна.

По-късно американският вестник Politico дефинира нови дати за съветската „ инвазия “ в Украйна. Сега, както споделиха анализаторите на изданието, това би трябвало да се чака след 20 февруари.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР