Решението на българския парламент за удължаване на срока за продажба

...
Решението на българския парламент за удължаване на срока за продажба
Коментари Харесай

Христо Ковачки призова за ускорени действия по строежа на нови мощности в АЕЦ Козлодуй

Решението на българския парламент за удължение на периода за продажба на реакторите от неосъществения план АЕЦ „ Белене " е положително и национално отговорно. Това е единствената все още реалистична опция България да си върне най-малко част от средствата, които влага във въпросните реактори, в противоположен случай те рано или късно ще се трансфорат просто в скрап. Това написа в профила си във " Facebook " предприемачът Христо Ковачки.

Той добавя, че договаряния за продажба на тези реактори се водят с Украйна, а тя е една от водещите европейски страни в региона на нуклеарната енергетика. " До измененията през 1991 година на нейна територия бяха издигнати пет атомни електроцентрали. Независима Украйна освен не загуби нуклеарна мощност, само че за разлика от нас, я доразви. След 1991 година там бяха издигнати и въведени в употреба три нови реактора. След съветската инвазия и ударите по въглищни и водни централи, Украйна оповести проекти за бърз градеж на четири нови блока в АЕЦ " Хмелницки " и изяви планове да закупи два реактора от вида, с който разполага българската страна ", показва Ковачки. 

Само преди седмица Международната организация за атомно съдействие даде обещание техническа поддръжка и помощ за това реакторите, които са българска благосъстоятелност, да се употребяват сполучливо в Украйна. Преговорите в сходна сфера постоянно са комплицирани и се нуждаят от по-голям времеви интервал.

Ковачки дефинира решението на Народно събрание като късмет те да бъдат приключени сполучливо и при отбрана на българския народен интерес. И опция да се проучва и реши дали част от оборудването може да се задържи за потребностите на АЕЦ „ Козлодуй ".

В коментара си предприемачът споделя още, че българският народен интерес изисква и нещо друго. Повече и ускорени дейности и старания на всички равнища и по-силна поддръжка за градежа на нови мощности в АЕЦ " Козлодуй ", тъй като те се без конкуренция. Реакторите А1000 на „ Уестингхаус ", които бяха определени, дават опция страната ни да извърши същински софтуерен скок и да бъде основан нов софтуерен хайлайф от хиляди експерти. Това може и би трябвало да е огромният български план на XXI век.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР