Решението на българския парламент, където всички партии без БСП и

...
Решението на българския парламент, където всички партии без БСП и
Коментари Харесай

Позиция на Движение Ляв Поглед: България е на ръба, както беше през 1941 година

Решението на българския парламент, където всички партии без Българска социалистическа партия и Възраждане гласоподаваха за изпращането на военна помощ за Украйна, слага страната ни в същата позиция, в която бяхме, когато държавното управление на Богдан Филов реши да се причисли към Тристранния пакт, воден от Хитлер и да разгласи " алегорична война " на Съюзниците. Онова решение докара до унищожаването на София посредством англо-американски бомбардировки, а по-късно и до влизането на Съветската войска у нас. На косъм България се отърва и от гръцко-турска военна окупация и анексия на южните ни територии. За страдание историческите уроци не бяха научени при разрастването му.

Няма подозрение, че това решение ни прави своего рода страна в спора сред Украйна и Русия, който в своята същина е спор сред Вашингтон и Москва за геополитическо въздействие. Неразумно, безогледно и водени от непознати ползи, българските партии, и по-специално ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България, Движение за права и свободи и " Български напредък ", ни направиха страна в този спор, което ни слага в позиция най-вероятно да бъдем цели на съветските военни, включително и стратегически нуклеарни активи.

На фона на огромните тектонични геополитически промени, които образуват нов международен ред, погребвайки старите правила, старите порядки, разбирания и баланс на силите, решението на нашия парламент е несъответстващо и недалновидно. Дори обичайни съдружници на Запада, като натовска Турция, са по-внимателни при заемане на позиция за спора в Украйна.

Нещо повече, някои западни страни, измежду които и една от най-големите в Европейски Съюз и НАТО - Италия, заемат все по-амбивалентна позиция и не желаят да изпращат военна помощ на Украйна. За всички съществени военни и геополитически специалисти по света е ясно, че военната помощ няма да докара до украинска победа против Русия. Такава е невъзможна поради съотношението на силите и фактът, че Русия е нуклеарна страна. Целта на изпращането на военна помощ е удължение на мъката на спора, което пречи и на всевъзможни приходи за мирни договаряния.

Трябва да се знае и това, че военната поддръжка, която Съединени американски щати оказва на Украйна, се прави при изискванията на Lend and Lease Act – закон от времената на Втората международна война, който изключва безвъзмездния темперамент на поддръжката. В подмяна на своята помощ един ден Съединени американски щати ще изискват възнаграждение, въздействие или ще прокарват ползите на огромните си корпорации в района. За разлика от това, помощта, която България заявява за Украйна, не е обвързана от никаква равностойност, която да регистрира и да защитатава нашия народен интерес. Всичко, което България подарява или се чака да подари, ще бъде признато като обещано заради напън извън и в този смисъл, влошавайки връзките ни с Русия, то единствено акцентира унизителното състояние на страната ни и по никакъв метод не способства за удобно развиване на връзките ни с някоя друга страна.

Очаква се за попълване на българското въоръжение, което ще дарим на Украйна, да бъдат изхарчени милиарди левове, които ще платят елементарните хора. И първите резултати към този момент са налице – на 04.11.2022 година Народното събрание побърза да одобри решение за закупуване на още бойни самолети от Съединени американски щати. От нашите „ съдружници “ се желае българите да платят още към 2.7 млрд лева Към тях ще прибавим тези 2.2 млрд за платените, само че недоставени самолети, както и още няколко милиарда, които ще изтекат към Украйна под формата на харизано оръжие през идните месеци. За да стане донор на милиарди в непознат спор, бедна България ще вземе пари от жителите, от всички нас. С тези решения в действителност се вкарва индиректен боен налог, само че войната не е на България и не е в отбрана на България. Вместо за обществени политики и грижа за българските деца, тази голяма сума ще бъде вложена в разпалване на война против другарска на народа ни страна, от която всички ние можем единствено да пострадаме още повече.

Движение " Ляв Поглед ", водено преди всичко от родолюбив дълг и терзание за бъдещето на България, а по-късно и от вярата си за мир и съгласие сред братските славянски нации, каквито са и украинците и руснаците, се афишира срещу заемането на страна в спора и изпращането на военна помощ на Украйна. Хуманно и редно би било България да изпрати филантропична помощ. Още по-правилно щеше да бъде, в случай че България, изхождайки от обстоятелството, че е исторически, културно, кръвно и верски обвързвана и с Украйна, и с Русия, да се опита да посредничи за сключването на мир и нормализация в Черноморския регион. Роля, каквато желаеме да отбележим, че заема Турция, която е страна-членка на НАТО от 1952 година.

Решението на Народното събрание е и аморално, освен тъй като ще спомогне за удължение на спора, само че и тъй като по този начин ставаме индиректно съпричастни към ужасните зверства и закононарушения против човечеството, които се случиха в Украйна след 2014 година. Включително против българското етническо малцинство. Нека да напомним на българските депутати, че в Украйна бяха бити български общински съветници, а при зверското подпалване на десетки протестиращи в Одеса през 2014 починаха и двама българи, убити от националистите. Нека да напомним също, че имаше опити за разтрошаване на административните региони на етническите българи и ограничение на използването на майчините езици в другояче братска Украйна. Тези неща не оправдават военния спор, само че следва да се вземат поради от българските управляващи и политици, когато вършат толкоз фундаментално решение.

Движение " Ляв Поглед " приканва партиите и обществото да се опомнят, до момента в който към момента имаме време, и да спрат всевъзможни опити за вкарването на България в спора. Защото, в случай че през днешния ден военните дейности се развиват в Донбас или Херсон, то на следващия ден могат доста елементарно да се развиват в Добруджа или по българското Черноморие! Всякакви неразумни дейности могат да довеждат до в закани за България, които могат изобщо да сложат завършек на съществуването на страната.

България не би трябвало да става пленник на непознати геополитически ползи, от които единствено губим. Ако българските депутати имат най-малко малко чест, достолепие, родолюбие и първи проблясъци на стратегическа мисъл, те би трябвало да трансформират решението си и да спасят България до момента в който е време!

Водени от идеалите на родолюбието, пацифизма и хуманизма, от Движение " Ляв Поглед " изрично споделяме:

НЕ НА ВОЙНАТА!

НЕ НА НАМЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА!

НЕ НА МИЛИТАРИЗАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ И ЧЕРНОМОРИЕТО!

НЕ НА ПРЕВРЪЩАНЕТО НИ ВЪВ ФРОНТОВА ДЪРЖАВА!

Историята ще запомни тези, които хвърлят страната ни в пастта на войната с срам и наказание, в случай че те не се опомнят по-бързо!

* Ако сте съгласни с позицията на Движение " Ляв Поглед ", подкрепете я с " ДА ", " Подкрепям ", " Присъединявам се " или изразете мнението си в свободна форма в " Коментари " под текста!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР