Решението на Българската православна църква да приеме да се застъпи

...
Решението на Българската православна църква да приеме да се застъпи
Коментари Харесай

Сърбите са бесни за решението за Македонската църква

Решението на Българската православна черква да одобри да се застъпи за Македонската православна черква пред останалите църкви за определяне на нейния каноничен статут " възбуди " църковните среди в Белград, написа сръбският вестник " Политика ", представен от mkd.ru и dnes.bg.

Позовавайки се на свои източници от " върха на Сръбската православна черква ", изданието написа, че Светият архиерейски синод на СПЦ е провел през вчерашния ден постоянно съвещание, на което са били разисквани и събитията в България.

Както написа сръбското издание, от върха на СПЦ импровизирано са декларирали, че са " сюрпризирани от решението на Българската патриаршия и се надяват, че Синодът в София ще остане на линията на каноничния ред в църквата, защото след неотдавнашното решение на Европейския съд по човешките права в Страсбург Охридската архиепископия отпред с архиепископ Йован Вранишковски е законната канонична черква в този район ".

Припомняме, че Православната охридска архиепископия, отпред с Йован Вранишковски, е самостоятелна православна черква в Република Македония, под юрисдикцията на Сръбската православна черква . През 2002 година следващите договаряния сред СПЦ и МПЦ се провалят, само че свещеник Йован Велешки /Вранишковски/ не се отхвърля от Нишкото съглашение и образува Православната охридска архиепископия.

Македонската православна черква къса всевъзможни връзки с духовенството на ПОА. Йован Вранишковски е наказан на 18 месеца затвор за " поругаване на Македонската православна черква и накърняване на религиозните усеща на локалните жители " Комисията по вероизповеданията в Република Македония отхвърля да записва ПОА, защото името ѝ не се разграничава задоволително от това на МПЦ. През април 2007 година Йован Вранишковски е пуснат от пандиза.

" На православния народ в Македония не са му отнети никакви права. Този факт е доказан освен от каноничното право, само че и от най-висшите правни актове на Европейски Съюз ", означават източниците на " Политика " от СПЦ.

Пишейки за решението от Страсбург и реакцията на Православната Охридска архиепископия на Вранишковски, " Политика " се базира на своите неназовани източници и напомня, че " СПЦ е издала уверение за автономност на Охридската архиепископия посредством акт, подписан от починалия патриарх Павле и целия събор на СПЦ, което е доказано и от Вселенската патриаршия в Цариград ".

Въз основа на Нишкия контракт от 2002 година сред СПЦ и, както написа белградския вестник - " канонично непризнатата БПЦ ", македонските епископи са приели да се върнат към канонично единение със СПЦ, само че след връщането си в Македония са отдръпнали подписите си ".

Историкът доктор Александър Ракович от Института по най-нова история на Сърбия съобщи за сръбския вестник, че " с образуването на властта на Зоран Заев в Скопие се е стигнало до събуждане на българофилските течения във всички структури на обществото, в това число и в МПЦ ".

Според Ракович " ходът на МПЦ е неканоничен, неузрял и не спомага за решаването на казуса ".

Според историка и ходът на БПЦ е неканоничен, тъй като като автокефална черква БПЦ няма канонично право да съставлява МПЦ, която е в ерес със СПЦ, затова решението на БПЦ е интервенция във вътрешните работи на Патриаршията в Белград.

Според " Политика " би трябвало да се търсят и политически претекстове, защото от 1 януари 2018 година България поема председателството на Европейски Съюз, а публично Скопие се надява тъкмо по това време да бъдат отворени вратите за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, написа МИА

Прочети още на: https://www.dnes.bg/balkani/2017/11/28/reshenieto-na-sinoda-ni-za-mpc-razbuni-duhovete-v-belgrad.360588

тагове сърбия църква
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР