Решението на Ангела Меркел да не участва в следващата битка

...
Решението на Ангела Меркел да не участва в следващата битка
Коментари Харесай

Руска медия: Ангела Меркел пое вината за поражението на партията си

Решението на Ангела Меркел да не взе участие в идната борба за лидерското място в Християндемократическия съюз (ХДС) в очите й очевидно е нужен компромис, посредством който да резервира в най-близките години креслото на немски канцлер, написа в. "Известия ".

Защото тя незабавно направи и друго изказване - че няма да се кандидатира на федералните избори през 2021 година С други думи Меркел маркира границите на политическия пазарлък: тя напуща висшия пост в партията си и се отхвърля от присъединяване в идващите избори против опцията да завърши сегашния си мандат ", разяснява съветският всекидневник. "С този жест тя публично пое виновността за незадоволителните резултати от районните избори, показва еластичност и подготвеност за възобновяване на партията. Същевременно канцлерът ускори поддръжката за своята съратничка - генералния секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която един път даже бе наречена "мини Меркел " от сп. "Шпигел ". Ако партията поддържа тази кандидатура, канцлерин официално ще резервира ефикасни лостове за ръководство и надзор в ХДС ", предвижда "Известия ".

Най-лошият за Меркел вид ще е ХДС да бъде управляван от настоящия здравен министър Йенс Шпан, твърди в. "Газета ". Като представител на консервативното крило в ХДС той е измежду главните съперници на Меркел в партията. Шпан бе измежду първите, настояли за кадрово обновяване на ХДС, също така е срещу настоящето миграционно законодателство, отбелязва всекидневникът. След провалите на ХДС в провинциите Хесен и Бавария "Меркел се пробва да резервира държавното управление си, като се откаже от партията ", обобщи пред в. "Комерсант " политологът от Дюселдорф Томас Погунтке.

Едва допреди две години Меркел бе наричана неоспорим водач на Европейския съюз, припомня, представен във "Взгляд ", съветски сенатор, съгласно който нейният отвод от битката за партийно водачество е имиграционната рецесия в Германия. "Основна причина е решението да одобри във Федерална Република Германия 1,1 милиона бежанци. "Ще се оправим ", уверяваше тя. Не се оправи. Кризата с мигрантите бе начало на залеза й ", написа в Туитър Алексей Пушков.

В. "Новие вести " припомня рецензиите на немски опозиционери в таблоида "Билд ", че Меркел е показала ненужно дружелюбие към президентите на Русия и на Турция, Владимир Путин и Реджеп Ердоган, на последната им среща в Истанбул. Не им харесало по-специално, че държавните водачи били хванати за ръце на общата фотография.

"Всъщност Меркел не е проявявала в Истанбул дружелюбие към Путин и Ердоган - това са общоприети дипломатически процедури ", разяснява пред сп. "Економика сегодня " германистът от Москва Александър Камкин. По думите му в Германия през днешния ден "погребват " Меркел като политик и с тези обвинявания във всевъзможни "смъртни грехове " се цели канцлерът да бъде дефинитивно "закопан ".

Ръкостискането с Путин надалеч не е най-нелепият мотив за това. В днешния политически подтекст Меркел е под удар, не тъй като изповядва друга ценностна политика, а единствено тъй като мнозина чакат нейната кариера скоро да завърши и се пробват да забият нови гвоздеи в капака на нейния ковчега, заключава наблюдаващият.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР