Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за

...
Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за
Коментари Харесай

Турският футбол протестира срещу решението на Тръмп за Йерусалим

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел провокира голям брой реакции. След като беше наказано от доста държавни глави и дипломати, турският футбол също реагира остро и мачовете от локалната Суперлига през миналия уикенд бяха белязани отпропалестински настроения.

Преди дуелите " Галатасарай " – " Акхисар ", " Аданаспор " – " Елазигспор " и " Газиантеп " против " Анкарагюджю " футболистите излязоха на терена, носейки банери, на които пишеше " Йерусалим е нашата алена линия ".

Според локалните медии всички клубове са получили разпореждане от управлението на локалния футбол да носят тези банери. Това се отнася както за тимовете от Суперлигата, по този начин и за тези от останалите четири равнища на турския футбол.

Феновете на " Галатасарай " разпростряха много плакати по време на дуела против " Акхисар ", на които се четяха послания за Йерусалим. Част от тях гласяха: " Ако Йерусалим не е свободен, светът остава заложник " и " Йерусалим е кибла, Ерусалим е михраб ", цитирайки посоките, към които мюсюлманите се обръщат по време на молитва.

Kudüs hep barışın ve insanlığın başkenti olacak. Silahlarınızı masum insanların üzerinden çekin! Jerusalem will always remain as the capital of peace and humanity.!Put your guns away!!! #jerusalem
A post shared by Arda Turan (@ardaturan) on Dec 8, 2017 at 6:43am PST

Засега няма реакция от УЕФА и ФИФА, които осъждат строго политическите послания по време на футболни срещи. Не е ясно и дали организациите ще забранят на турските отбори да носят сходни банери преди мачовете от идващия кръг в Суперлигата. През годините и двете федерации са били упреквани в израелски пристрастия.

Решението на Съединени американски щати да признае Йерусалим като столица на Израел и пренасяне на посолството им от Тел Авив беше наказано от всички членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Те го оповестиха като нездравословно за мирния развой в Близкия изток.

Халфът на " Барселона " Арда Туран също не остана безразличен, публикувайки фотография в обществената мрежа " Инстаграм ". " Йерусалим постоянно ще остане столица на мира и човечността. Свалете оръжията си ", написа капитанът на националния тим на Турция.

Междувременно се чака решение на Спортния трибунал (CAS) по тъжба на Палестинската футболна федерация. Тя се оплака, че ФИФА е нарушила личните си разпореждания, позволявайки на тимове от окупираната палестинска територия да се състезават във футболната лига на Израел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР