Решението може да бъде обжалвано на 11 септември пред Апелативния

...
Решението може да бъде обжалвано на 11 септември пред Апелативния
Коментари Харесай

Проговори Задържаният Във Варна За Тероризъм

Решението може да бъде обжалвано на 11 септември пред Апелативния съд.

Въпросът за изгонването му ще бъде прегледан на настрана съвещание на съда и не визира днешното решение. Варненският областен съд постанови мярката за неотклонение по отношение на Мехмет Явуз след постъпило искане на правосъдните управляващи в родината му посредством Интерпол-Анкара за краткотрайното му задържане с желание за екстрадиция.

Мъжът е бил арестуван на Летище " Варна " на 2 септември, като е имал и немски документи за идентичност. Той дошъл в България за отмора със фамилията. Заповедта за ареста му е издадена на 22 август 2009 година от Висшия престъпен съд в Адана. Престъплението, за което Мехмет Явуз е бил наказан и има влезнала в действие присъда от 24 август 2005 година, касае осъществяване на действия като член на терористичната организация PKK/KONGRA.

Наложеното му наказване от турския съд е отнемане от независимост в размер на 6 години и 3 месеца, от което има излишък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни.

" Аз работя в Германия, аз съм обществен възпитател. В деня на идването си назад в Германия би трябвало да бъда на работа и всяка минута арестуван тук съм пострадал. Аз съм кюрд, тук закононарушение ли е да приказваш на майчиния си език? Това ми беше закононарушението. Искам да бъда освободен. Нищо не съм направил, което изисква моето задържане ", сподели Мехмет Явуз пред съда през днешния ден. Той добави, че е пътувал из Европа само че никой не го е спирал.

При чуването на превода на документите, показани в съда, Явуз се просълзи и очевидно се разстрои, до момента в който слушаше за задържането си в студентските години и упражненото над него принуждение в родината му.

Според юриста му човек, който се укрива, не върви на почивки. Той уточни, че с цел да се знае къде е отседнал, се попълнят хотелски карти. Защитникът уточни, че на никое място в документите не е посочено защо закононарушение се търси и защо са присъдите, като това е маркирано в документите от неговите персонални описания. По думите на отбраната не става дума за отменяне на екстрадиция от Германия, а за това, че Явуз не е немски жител, като той е пристигнал в България да почива, а не да прави закононарушения.

Юристът изясни, че Конвенцията за човешките права дава опция за освобождение на Явуз, а решението на съда в Адана е от годините, в които той въобще не е обитавал в Турция.

Адвокатът увери, че има подготвеност да се наеме квартира до идване на още документи от посолствата на Турция и Германия.

Според отбраната изложеното в показаните документи касае участие в организацията Турски углавен фронт, само че това не е потвърдено, а и наказванията са за лица, които членуват във въоръжена група, което съгласно бранителя не е закононарушение съгласно българското законодателство. Той уточни, че до този миг няма задоволително предоставени документи.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР