Решението масовата ваксинация у нас да е с разработката на

...
Решението масовата ваксинация у нас да е с разработката на
Коментари Харесай

Дариткова: Решението за масовата ваксинация с AstraZeneca у нас е експертно, не политическо

Решението всеобщата имунизация у нас да е с създаването на AstraZeneca и Оксфордския университет е напълно експертно, а не политическо. Това съобщи изрично в ефира на bTV доктор Даниела Дариткова, началник на депутатите на ГЕРБ в Народното събрание. Думите й идват след разразилия се преди няколко дни скандал, с който стана ясно, че майката на евродепутатът Ева Мейдел (от партия ГЕРБ) е шеф на AstraZeneca за България.
Това стана мотив за терзания, защото от здравна позиция все още сходно решение наподобява голословно. Ваксината на AstraZeneca към момента не е утвърдена на територията на Европейския съюз като следва лекарственият регулатор скоро да даде зелена светлина. Поради тази причина обаче липсват обществено известни данни за ефкетивността на имунизацията. Твърди се обаче, че нейната резултатност е сред 70 и 90%, което е по-ниско спрямо утвърдените все още разработки на Moderna и Pfizer/BioNTech. Затова породи и въпросът за какво се възнамерява всеобща имунизация с ваксина, която би трябвало да е с по-ниска успеваемост.

" Ваксината на АстраЗенека към момента не е утвърдена от регулаторните органи. Смятам, че това е преценка на специалистите. Доверявам се на тези, които са посъветвали държавното управление да обезпечи по-голям % ваксини от тези. Това е здравно, не политическо решение ", увери Дариткова.

" Смятам, че е нечиста сделка това, която по никакъв метод не дава отговор на действителността. Не бива да се подкопава доверието във имунизационния развой ", уточни още Дариткова.

Тя се разгласи за връщане и на по-големите възпитаници в клас. Вчера стана ясно, че окончателното решение ще бъде взето седмица преди началото на месец февруари.

Относно изборите и избараната от президента дата за тяхното осъществяване - 4 април, Дариткова не пропусна да насочи следващата порция офанзиви, с което да подължи огъня сред " Дондуков 1 " и " Дондуков 2 ".

Според нея тематиката е била толкоз на фокус поради проведените от президента съвещания.

" Остана усещането, че надали не датата е решаваща. Беше потребно да се чуят здравните управляващи, в действителност. ланиране мъчно може да се направи, само че считам, че могат да се основат здравни протоколи. Наш ангажимент като законодатели е да подсигуряваме правото на жителите да вземат участие в изборите. Консултациите бяха, с цел да се избере подобаваща дата на изборите. Не мисля, че толкоз скоро преди вота би трябвало да се вършат съвещания за осъвършенстването на изборния развой. Можеше да ги направи през есента. Беше разумно тогава и да се съветва и тогава да се обсъдят концепциите и да се даде време за тяхната реализация. Имаме рекомендации от Венецианската комисия и процедура в Европейски съд по правата на човека, че не е добре да се трансформира Изборния кодекс толкоз скоро преди избори ", уточни Дариткова.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ отхвърли да отговори кой ще е главният политически конкурент на групировката на идните избори.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР