Решението колко да бъдат кандидатите за поста на главен прокурор

...
Решението колко да бъдат кандидатите за поста на главен прокурор
Коментари Харесай

Гешев: Аз не се притеснявам дали са 1,2,3 или 15 кандидати


Решението какъв брой да бъдат претендентите за поста на основен прокурор се взема от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, тя се е обединила към една кандидатура – има такава опция в закона. По този метод определеният за обвинител №1 Иван Гешев разяснява пред публицисти в Народното събрание решението на президента Румен Радев да не подпише указа за назначението му с претекста, че не е имало действително съревнование.

„ Аз не се тормозя дали са 1,2,3 или 15 претенденти, мисля, че сте го отчели за 10-часовото изслушване”, акцентира Гешев. Той похвали процедурата, като я дефинира като по-„ транспарантна и открита”, в сравнение с в която и да е друга страна. Мотивът – излъчвали я по малкия екран.

„ Въпросът не е дали Гешев е сменяем, или не е”, акцентира актуалният основен прокурор Сотир Цацаров. По думите му процедурата в този момент продължава с гласоподаване на Пленум на Висш съдебен съвет, преди което правосъдният министър Данаил Кирилов няма да може да предложи нов претендент за поста на обвинител №1. Ако Гешев получи 17 гласа или повече, ще бъде назначен, до момента в който втората опция е „ ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура”.

Източник: fakti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР