Решението е прието единодушно. На 22 юни Конституционният съд със свое

...
Решението е прието единодушно.
На 22 юни Конституционният съд със свое
Коментари Харесай

Изборът на парламента за и.д. шеф на Сметната палата е противоконституционен

Решението е признато единомислещо.

На 22 юни Конституционният съд със свое решение разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание за освобождението на предходния ръководител на Цветан Цветков като ръководител на Сметната палата.

На 7 юли Народното събрание удължи периода за предложение за претенденти за ръководител на Сметната палата с промени в процедурните правила за предложение на ръководител на одитния орган. Зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева извършва пълномощията на ръководител на Сметната палата до избора на нов, гласоподава Народното събрание.

На 11 юли президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради избора на Народното събрание на изпълняващ пълномощията ръководител на Сметната палата. Президентът намира в дейностите на народните представители нарушаване на правилото за правда и на правилото за самостоятелност на Сметната палата.

Според президента, като слага под опасност самостоятелния статут на Сметната палата, парламентарното болшинство уронва правилото за правовата страна и също по този начин подкопава и демократичния темперамент на ръководството, тъй като препятства налагането на отговорност и отчетност над актовете на държавното управление.

В документа Радев искаше да бъде оповестена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли по въпроса. Президентът смята, че с това решение освен не се преодоляват следствията от решението на Конституционния съд от 22 юни 2023 година, а в противен случай, то съставлява несъблюдение на същото решение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР