Решението дали руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за

...
Решението дали руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Посланик Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране

" Решението дали съветският дипломат Елеонора Митрофанова да бъде оповестена за личност нон грата би трябвало да се вземе след доста сериозен политически разбор от ръководещата коалиция. " Това сподели в „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия Димо Гяуров, някогашен шеф на Националната разследваща работа, специалист по интернационалните връзки и защита.

" Отношенията с Русия са толкоз обтегнати, че надали оповестяването й за личност нон грата ще утежни ситуацията. Това не значи разкъсване на връзките, а е намаление на ранга на представителството на двете страни, тъй като и нашият дипломат там не би могъл да се върне в Москва. Митрофанова даде всичко от себе си, с цел да провокира експулсиране ", добави Димо Гяуров.

Според него това не са нейни самосиндикални дейности, а са резултат от инструкции, дадени от Кремъл.
" Те се вписват в редица дейности от Москва през последните няколко години. Като да вземем за пример отричането на българския генезис на славянската писменост, оповестяването на Св. св. Кирил и Методий за македонци, православната дъга. По въпроса с Митрофанова виждам като продължение на система от дейности, които целят да обидят България и българския народ и да показват губернаторско отношение ", разяснява Димо Гяуров.
Той акцентира, че няма да се изпрати военна помощ на Украйна, тъй като спецификата на обединението, която ръководи сега, няма да го позволи.
" От една страна всички страни членки на НАТО и целият Европейски съюз с публично решение оказват помощ военно на Украйна. От друга страна уставът на Организация на обединените нации категорично постановява, че подпомагането на нападната и застрашена страна не е държание водещо до война. Така че никакви сходни подозрения у нас не би трябвало да има ", сподели още Димо Гяуров.
Оказването на военна помощ на Украйна няма да въвлече България във война, сподели той.

Гяуров разяснява и войната сред Министерството на вътрешните работи и прокуратурата. Според него изпълнителната власт стартира борби, които не може да завоюва - или заради доверчивост, или заради неведение.
По думите му е наивно да се счита, че без прокуратурата нещо може да бъде доведено до дъно.
Според Димо Гяуров от същия темперамент е и борбата, която стартира и с президента. Тя може да бъде извоювана при съществуване на сериозен коз, какъвто може да бъде смяна в Закона за НСО.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР