Решението дали да бъде променен статутът на Света София от

...
Решението дали да бъде променен статутът на Света София от
Коментари Харесай

Бъдещето на Света София вероятно ще стане ясно на 2 юли

Решението дали да бъде изменен статутът на " Света София " от музей в джамия ще бъде взето на 2 юли. Това написа на своята първа страница турското проправителствено издание Yeni Safak, представено от организация " Фокус ".
Според вестника Асоцията за паметниците от древността и околната среда е подала петиция до Върховния съд на Турция да изследва дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк на декрета от 1934-година за преобразяване на " Света София " в музей е същински, или подправен. 
Ако жалбата бъде призната на 2 юли, тогава съгласно изданието процесът на превръщането на " Света София " в джамия ще стартира. Трябва да се означи, че сдружението преди този момент е изпращало претенции за превръщането на музея в джамия, само че всички тъжби са били отхвърлени от Върховния съд. 
Колумнистът на изданието Hürriyet Абдулкадир Селви, прочут с източниците си в турското президентство, също писа по въпроса за " Света София ", като разкри, че Реджеп Тайип Ердоган съществено обмисля да трансформира историческия монумент на ЮНЕСКО в джамия.
„ Опитвам се да проследявам процеса, защото въпросът за " Света София " е доста значим. Процесът към момента не е почнал, нито се чака решение през днешния ден или на следващия ден. Но това няма да отнеме доста време “, отбелязва журналистът, като прибавя: „ Моето усещане е, че президентът Ердоган съществено обмисля да трансформира " Света София " в джамия “ и да я отвори за поклонение на мюсюлманите.
Припомняме, че по-рано Ердоган разпореди на своите сътрудници в държавното управление да проведат изцяло изследване по въпроса с музея. Междувременно на на 29 май в " Света София " беше осъществена мюсюлманска гала в чест на завладяването на Константинопол. Тогава управляващите в Гърция обявиха, че това деяние наскърбява интернационалната общественост и религиозните усеща на християните по света.
Храмът " Света София " в Константинопол (днешен Истанбул) е издигнат през шести век като християнска черква. Статутът му на релегиозен мюсюлмански храм е свален през 1935 година, когато е разгласен за музей и обект от международно културно значение. " Света София " се счита за един от знаците на православието и на Византия, а желанията за противоположното ѝ преобразяване в джамия, са сензитивна интернационална тематика. Тя ескалира най-много сред Турция и Гърция като част от историческото напрежение сред двете страни, което през днешния ден може да бъде усетено по въпросите с бежанската рецесия, статута на Кипърската република и изследванията на въглеводороди в Източното Средиземноморие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР