Решението дали България ще вдигне ветото си, наложено над преговорите

...
Решението дали България ще вдигне ветото си, наложено над преговорите
Коментари Харесай

Най-важно е да има широко съгласие. Решението за Северна Македония ще бъде взето от парламента 


Решението дали България ще вдигне ветото си, наложено над договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС), наложително ще бъде гласувано от Народното събрание. Това увери в петък вечерта Лена Бориславова , шеф на кабинета на премиера Кирил Петков.

“Обединихме се, че за нас най-важно е да има необятно единодушие по тематиката за Република Северна Македония, заради което се препотвърди обещанието, което сме дали цялата коалиция, че тази тематика наложително ще мине през Народното събрание ”, сподели Бориславова след края на съдружен съвет по тематиката в Министерския съвет.

Заседанието беше свикано след Румен Радев за привикване на Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) по отношение на договарянията сред София и Скопие.

По думите на Бориславова, представени от Българска телеграфна агенция, досега не е имало диалог сред премиера и президента по тематиката, само че “двамата са ви разговор ”. “Това няма да е държавното управление и кабинетът, които ще предадат българския народен интерес ”, добави тя.

“Когато имаме решение и отчет на Министерството на външните работи, в който се регистрира прогрес по българската позиция, тогава ще имаме и предложение към Народното събрание. На този стадий не сме там ”, добави Бориславова.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

България е единствената страна в Европейски Съюз, наложила несъгласие на началото на договарянията на Скопие за участие в Европейски Съюз. Това стана през ноември 2020 година, по време на ръководството на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Сред посочените тогава причини бяха езикът на Северна Македония и неприятната оценка на София за спазването на Договора за добросъседство сред двете страни.

През януари на партиите и президента се сплотиха към позиция, в която се залага искане за „ съответни резултати “, с цел да бъде отстранено ветото. Тогава Кирил Петков сподели, че в границите на „ реален “ интервал от шест месеца ще се работи за разрешаването на разногласието сред двете страни.

В четвъртък Европейският парламент одобри два отчета, в които приканва Съвета на Европейския съюз да за почне договаряния със Северна Македония и Албания за участие в блока. Като спомагателен претекст по тази причина беше посочена и и опита за изолирането на съветското и китайско въздействие върху политиката и стопанската система на двете страни.

В отчета за Северна Македония имаше и апел за помиряване сред София и Скопие във връзка със разногласията към общата история на двете страни, което е заложено и в Договора за другарство, добросъседство и съдействие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР