Либералните демократи имат големи амбиции за следващите общи избори - просто не споменавайте Brexit или сделка с лейбъристите | Бет Ригби

...
Решението да влезе в официална коалиция с Дейвид Камерън за
Коментари Харесай

Решението да влезе в официална коалиция с Дейвид Камерън за първия му мандат довърши не само Ник Клег, но почти унищожи партията, тъй като тогавашните 57-членни либерал-демократи се върнаха в Уестминстър само с осем Депутатите напуснаха.

През 2019 г. изявлението на тогавашния лидер Джо Суинсън, че нейната партия ще се откаже, ако спечелят избори, напълно погрешно разбра настроението на нацията.

Г-жа Суинсън загуби мястото си и Либералните демократи, мечтаещи за повече от 40 места, върнаха само 11 депутати в Уестминстър.

Четири години по-късно и четири победи на междинни избори в бойните полета на сините стени, Либералните демократи имат опашките си в отново в ефир.

Lib Dems се осмеляват да мечтаят, че могат отново да изпреварят SNP, за да станат отново третата по големина партия в Уестминстър - SNP имат 44 места - с всички очи, насочени към ролята им на посредник на властта на следващите общи избори.

Но попитайте за тези два определящи въпроса на неговата партия и той не иска да говори за това, освен да се опитва да сложи в леглото кошмара от 2010 г. настоявайки, че няма да има сделка с каквато и да е конфигурация - коалиция, доверие и предлагане - с торите.

Сделката на лейбъристите не е изключена от лидера на либерал-демократите

Попитах го няколко пъти по време на нашата кратка среща в Борнмут ако беше готов да сключи сделка с лейбъристите, и той просто нямаше да отговори, казвайки, че „няма да спекулира какво друго може да се случи след изборния ден“ (въпреки че е щастлив да спекулира какво би направил, ако Торите се нуждаеха от подкрепа на либералдемократите).

Ако изглежда, че сър Ед се опитва да се измъкне от труден отговор, това е, защото е така.

С до 80 места в полезрението си и само няколко от тях като бойни полета на Lib/Labour, наистина не е враг.

Прочетете още:
Сър Ед Дейви намеква за следизборна сделка с Labour
Анализ: Най-важната конференция на либерал-демократите от почти десетилетие

Основното нещо, което ключовата публика иска да чуе на местата в сините стени е, че - по думите на един съюзник - либерал-демократите са хората, които ще се отърват от Тори депутат.

Те не искат особено да чуят за сделката, която той може да сключи с лейбъристите.

Но липсата на отговор говори много.

Независимо дали е сър Кийр от лейбъристите или сър Ед от либерал-демократите, и двамата лидери, когато настоях по този въпрос, няма да изключат някакво споразумение след изборите.

Сър Ед няма да се занимава с торите, сър Кийр ми каза, че няма да се занимава с SNP (спомняте ли си кампанията „гласувайте за лейбъристите да получат SNP“ от 2015 г., когато мъничък Ед Милибанд беше поставен в Алекс Салмънд и след това в джоба?).

Дали ще сключат сделка и как неизбежно ще бъде тема на следващите общи избори.

Сър Ед също не е склонен да бъде насочен към друг определящ въпрос от близкото минало на либерал-демократите - Брекзит - отказвайки в нашето интервю дори устно да преразгледаме позицията на партията за ЕС, както е изложено в нейната 50-странична „Честна сделка“, че дългосрочната цел на либералните демократи е да върнат Обединеното кралство към единния пазар и да бъдат член на Европейски съюз.

Ед Дейви кара каяк в Сандбанкс

През последните дни гледах редица интервюта с лидера на Либералните демократи, в които той отказа да заяви официалната позиция на партията.

Той направих и в нашата, въпреки всичките ми усилия.

Докато хиляди хора излязоха по улиците в Лондон през уикенда, за да протестират срещу Брекзит, партията, която някога подкрепяше каузата като никоя друга, се появява - като лейбъристите - да напусна терена.

Това не остана незабелязано на конференцията, с безпокойството на някои от неуспеха на ръководството да заеме достатъчно силна проевропейска позиция, заплашваща да прерасне в открит бунт.

Баронеса Лудфорд, говорител на либерал-демократите в Камарата на лордовете, заяви направо пред делегатите, че смята, че „ръководството е сбъркало“.

Но за сър Ед това е изключително политическо.< /p>

Щракнете, за да се абонирате за интервютата на Бет Ригби… където и да получавате подкасти искат да говорят за NHS и разходите за живот.

Междувременно има места на консерваторите, които гласуваха за Брекзит, които превърнаха либералдемократите, като Северен Шропшър, Тивъртън и Съмъртън и Фрум, и където размахвайки своите Брекзит и пълномощията на Лейбъристката коалиция няма да му помогнат ни най-малко.

Тогава лидер на Либералдемократите с най-големия шанс от десетилетие отново да стане сериозен играч. Просто не споменавайте сделки или Брекзит.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР