Решението да се гласува само на хартия утре е окончателно.

...
Решението да се гласува само на хартия утре е окончателно.
Коментари Харесай

Нейкова: ЦИК категорично отхвърля обвиненията, че е нарушила Изборния кодекс

Решението да се гласоподава единствено на хартия на следващия ден е дефинитивно. Това стана ясно от изключителния брифинг на Централната изборна комисия по отношение на локалните избори на 29-ти октомври.

" ЦИК изрично отхвърля обвиняванията, че е нарушила наредбите на Изборния кодекс ", съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова. " Смятаме, че те съставляват вмешателство в работата на самостоятелен държавен орган ", уточни тя. Нейкова прикани институциите да оставят ЦИК умерено да прави своята работа по произвеждането на изборите.

Нейкова уточни, че гласуването е обезпечено с задоволителен брой хартиени бюлетини. " Разбираме желанието на някои гласоподаватели да гласоподават с машина ", означи тя. Камелия Нейкова съобщи, че и тя избира да гласоподава на машина, само че счита, че информацията, получена в ЦИК е задоволителна, комисията да вземе ограничения да не се компрометира изборният развой.

„ По мотив апелите към Централната изборна комисия да преразгледа вчерашното си решение, обвързвано с метода на гласоподаване, към сегашния миг не сме намиралиоснования за това. Решението на ЦИК е обжалвано по правосъден ред и всички обстоятелства и обстоятелстваще бъдат прегледани от съда. Постъпили са 8 тъжби. Всичките са дипозирани пред Върховния административен съд, тъй че чакаме съдът да ги прегледа ”, изясни Нейкова.

" Целта ни е най-много да запазим доверието в изборния развой ", съобщи ръководителят на ЦИК.

" В цялата страна няма да има гласоподаване с машини на тези избори в неделя ". Това сподели по-раноговорителят на ЦИК Росица Матевав предаването " Стълбището " по Дарик радио. Тя още веднъж повтори, че ЦИК е стимулирала своето решение и след разискване го е взела. По думите й има задоволително притеснителна информация в данните от ДАНС.

Росица Матева изясни, че са разискали всички обстоятелства и условия задълбочено и са стигнали до извода, че единственото вярно решение сега е това.

Общинската изборна комисия в София уточни в свое решение, че решението на ЦИК от през вчерашния ден не поражда обвързващо деяние. Юристите в столичната комисия оспориха законовото съображение на ЦИК да анулира машинното гласоподаване. Росица Матева разяснява решението и по този начин:

" За мен това решение е незаконосъобразно, още повече – сутринта в едно мое присъединяване ръководителят на ОИК-столична съобщи, че в случай че им бъдат предоставени машините от Сиела, ще има гласоподаване с машини, което е безусловно неприемливо. ЦИК е органът, който взема своите решения и дава инструкции на ОИК, които следва да извършват както решенията на ЦИК, по този начин и напътствията по използване на Изборния кодекс ", изясни тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР