Решението да остана министър никога не е стояло за мен,

...
Решението да остана министър никога не е стояло за мен,
Коментари Харесай

Министър Йоловски: Една от моите цели е да преодолеем системните слабости, това, което пречи на България да стане модерна дигитална държава

Решението да остана министър в никакъв случай не е стояло за мен, защото аз съм от години в електронното ръководство и една от моите персонални цели е да преодолеем систематичните недостатъци, това, което пречи на България да стане съвременна цифрова страна. Това сподели министърът на електронното ръководство Александър Йоловски в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Постът министър му е бил препоръчан от лице, което е в политическия кабинет на министър-председателя. Номинацията не е партийна, а в качеството му на специалист, посочи той.

По думите му не поддържа връзка с Кирил Петков в персонално качество, откогато прокуратурата ревизира сигнал за оказван напън.

Натиск върху него не е бил оказван в последните месеци. Той към момента употребява защита.

Александър Йоловски съобщи, че не му е била желана оставка. Не отговори на въпроса дали ще остане министър и след ротацията. „ Нека да оставим този въпрос на времето, има задоволително време до ротацията. Ако ми бъде препоръчано да остана, ще помисля съществено по този въпрос ", съобщи Йоловски.

Той разяснява и за какво не е имало машинно гласоподаване на първия тур на локалните избори. „ Поводът беше решението на Върховния административен съд, което споделя, че една моя заповед, с която аз оторизирам моя заместител да извърши всички нужни действия по засвидетелствуване, е незаконосъобразна. "

Заместник-министърът е човек с необятна експертиза, означи Йоловски. Тази функционалност в министерството постоянно е била делегирана на заместител. „ Така че аз не съм направил изобретение, просто за първи път съдът е бил сезиран. И когато приказваме по тази тематика е значимо да кажем, че съдът беше сезиран, тъй като изтичаше крайният вероятен период за засвидетелствуване на машините. Причината за отпадането на машинния избор е, че до момента в нито един от предходните избори, на които са употребявани машини, не е спазвана буквата на закона, а точно удостоверяването на тези машини да се прави за 20 работни дни ", изясни Йоловски.

Той ба безапелационен, че в случай че е зависело от него, Михаил Стойнов е щял да бъде отхвърлен като заместник-министър. По думите му той е бил препоръчан за поста от предходния министър Божидар Божанов. „ Това, което знам, е, че се чака резултат от следствието. В последна сметка, всички са почтени до доказване на противното ", съобщи министърът.

Функциите по засвидетелствуване на машините за гласоподаване ще бъдат изпълнявани от него, а не от заместител, в случай че продължи да бъде министър, защото има и решение на съда. „ След неуспеха на машинното гласоподаване на първия тур за извънредно малко време аз водих процеса и успяхме сполучливо да удостоверим машините за втория тур, тъй че мисля, че съм потвърдил, че за мен машинното гласоподаване по никакъв метод не е проблем, в противен случай ", съобщи Йоловски.

Той бе безапелационен, че Министерството на електронното ръководство не е повлияла на резултатите от вота.

Министър Йоловски изрази вяра, че към този момент няма да има оттегляне от електронизацията в опазването на здравето. „ За мен механически проблеми няма никакви. Всички проблеми, свързани с рецептите, са проблеми на някои практики, които би трябвало да бъдат съответно адресирани по този начин, че всички страни в процеса да са удовлетворени. Ние оказваме цялостна поддръжка на Министерство на здравеопазването, в каквато и посока да е належащо, по този начин, че да вървим към оптималната електронизация ", съобщи той.

От Министерство на здравеопазването, Българския лекарски и Българския зъболекарски съюз зависи по кое време ще се случи цялостната електронизация на рецептите. „ Съвсем реалистично е в границите на края на тази и началото на идната година да реализираме доста съществени резултати в електронното опазване на здравето, където сме нас средноевропейско равнище. "

Решение на Министерство на здравеопазването е отпадането на извинителната записка. „ Ние имаме няколко разнообразни разновидността, с които можем да ги подпомогнем. Готови са работните процеси на бъдещи функционалности, според от това какво решение бъде взето. "

Електронната записка е оптимизация на процеса посредством реализирането й в електронна среда. „ Ние не сме трансформирали метода, по който се издава здравната записка за опрощение на неявяване. Стана ясно, че е имало ужасно доста подправени и фиктивни бележки, които са се употребявали в системата. Именно електронизацията издаде на показ тези практики ", уточни той.

Според Йоловски здравната записка би трябвало да бъде с унифицирана цена и би трябвало да бъде част от общия здравен пакет.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР