Решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три

...
Решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три
Коментари Харесай

Омбудсманът се обяви против първите три дни от болничния да се плащат от работещите

Решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния от работодателите, на практика няма да реши казуса със злоупотребите, а единствено ще утежни ситуацията на болния във времето, когато има най-големи разноски за лекуване, и по този начин работещите са застрашени от оставане без приходи в сложен за тях миг. Това е позицията на омбудсмана Диана Ковачева във връзка дебатите по тематиката.

В последните месеци работодателски организации предложиха да се вкара интервал на изчакване при погашение на болничните. " Решението първите три дни от болничния лист да се изплащат от работодателя беше взето през 2010 година като краткотрайна антикризисна мярка, която тогава бизнесът поддържа. През последните години обаче ясно се вижда, че с нея се злоупотребява, тъй като води до преференциална и безнаказана кражба ", разяснява в тази връзка ръководителят на Асоциацията индистриалния капитал Васил Велев. По данни на организацията от 2013 до 2018 година се следи двойно нарастване на изплатените от Национален осигурителен институт болнични.

Социалния министър Бисер Петков дефинира като обществено неприемливи настояването на работодателите първите три дни от болничните да са неплатени или да се изплащат от Националния застрахователен институт (НОИ). Той предложи да се прегледа опцията за ограничение на оптималния брой дни, за които персоналните лекари могат да издават болнични листове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР