Решение на Върховния съд в Калифорния ще е от решаващо

...
Решение на Върховния съд в Калифорния ще е от решаващо
Коментари Харесай

И адвокатите вече искат записи от социални мрежи

Решение на Върховния съд в Калифорния ще е от решаващо значение

Съдебните специалисти в Калифорния се оказаха изправени пред спор, в който едни против други са публичните бранители и едни от най-големите компании от Силициевата котловина

Върховният съд в Калифорния неотдавна се оказа изправен пред сложен въпрос: да реши дали Фейсбук и други компании за обществени медии са задължени да дават наличието на даден консуматор на юристите в съда – било то на ищците или на обвинените.

Драмата, която сама по себе си е сложна за американския съд, придобива още по-актуално звучене в светлината на новата европейска регулация за отбрана на персоналните данни (GDPR). Съдебните специалисти в Калифорния се оказаха изправени пред спор, в който едни против други са публичните бранители и едни от най-големите компании от Силициевата котловина.

Поводът е дело с обвинен за ликвидиране в Сан Франциско. Неговият публичен бранител е изискал видеоклипове и всякакво друго наличие, оповестено във Фейсбук и Instagram, от жертвата и от разнообразни очевидци. Обвиняемият Лий Съливан и неговият юрист Дерик Хънтър са потърсили информация и от Twitter.

Прокурорите са обвинили мъжа в ликвидиране при хипотетична пукотевица от движещ се автомобил, по всяка възможност като част от проведена тайфа, през 2013 година Съливан споделя, че очевидец на случилото се е някогашната му другарка – и че изявленията й в обществените мрежи биха посочили, че е била ревностна и ядосана, тъй като Съливан е имал връзки с други дами.
още по тематиката
Защитниците споделят, че конституционното право на обективен правосъден развой им дава съображение да изискват от фирмите за обществени медии да дават информацията от профилите на забърканите в тази ситуация, с цел да приготвят участията си в делото.

Адвокатите на компаниите пък настояват, че федералният закон за отбрана на персоналните данни не разрешава разпространяването на потребителското наличие, а обвинените имат други способи да получат материала. Те биха могли да помолят очевидците сами да дават наличието от профилите в обществените медии – и да получат информация за жертвите от прокурорите след заповед за претършуване на профилите им във Фейсбук и Instagram. Именно това настояха юристите на Фейсбук Ерик Милър и Джеймс Снел в малко известие до Върховния съд на Калифорния.

Адвокатите на Съливан настояват, че не могат да намерят свидетелката, с цел да й изпратят призовка. Защитата споделя още, че достъпът единствено до записите, които поддържат теорията на обвиняването, не им разрешава да изградят обосновката си. Точно това е записано в претекстовете за обжалване на решението на съда от 2015 година

„ Защитниците на обвинените търсят услуга „ на едно гише “ – бърза процедура да получат материалите, които уеб сайтове за обществени медии могат да имат “, изясни Ерик Голдман, съпредседател на Института за право и високи технологии в Юридическия факултет на университета „ Санта Клара “. Решението на Върховния съд в Калифорния ще е от решаващо значение за бъдещи сходни случаи, а в този смисъл „ може да промени значително практиките на фирмите “, сподели Голдман.

В малко изказване Гугъл предизвести, че „ разхлабването “ на разпоредбите за разпространение на информация би подкопало доверието на потребителите в поверителността на информацията им и „ доста утежнява “ настояванията за откриване на потребителска информация.

Службата на публичните бранители в Сан Франциско се опълчи и акцентира, че прокурорите от ден на ден оферират записи от обществените медии като доказателства и че „ обвинените имат паралелна потребност от тези записи, с цел да се пазят против обвиняванията “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР