Решение на съда в турския град ОдринЕнгин Ергуван получи и

...
Решение на съда в турския град ОдринЕнгин Ергуван получи и
Коментари Харесай

Доживотен затвор за убийство на наш граничар

Решение на съда в турския град Одрин
Енгин Ергуван получи и 12 година затвор за опит за ликвидиране на наш боен

Присъдата може да се апелира

Съдът в Одрин постанови през днешния ден доживотна присъда за убийството на българския граничен служител на реда Петър Бъчваров. Турчинът Енгин Ергуван (30 г.) е наказан и на 12 година затвор за опит за ликвидиране на сътрудника на Бъчваров.

Служителят на Министерство на вътрешните работи почина на 7 ноември 2022 година Бъчваров и военнослужещият Рашко Рашков били част от взаимен наряд, охраняващ границата в региона на село Голям Дервент. Двамата забелязали пробив на граничната ограда. Когато Бъчваров се е доближил за инспекция, от турска страна проехтели изстрели.

Два дни след стрелбата турските управляващи заловиха братята Енгин и Мустафа Ергуван. По време на разпити станало ясно, че братята били на турска територия и версията им била, че обикаляли към границата, с цел да залавят домашни животни, минали откъм наша територия, само че не знаели че е неразрешено. Говореше се обаче, че двамата дебнели незаконни бежанци, с цел да ги ограбят.

На предходни съвещания на съда Енгин се оправда, че е бил пийнал. Твърдеше, че е стрелял, тъй като чул тон от зареждане на револвер. На въпрос от съдията за какво е стреля 10 пъти, той отговори, че не е видял в тъмното и не разбирал какво се случва.

Мустафа Ергуван получи “пробация ”, тъй като бе потвърдено, че той не е стрелял. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Истанбул.

“И 10 да са такива присъди като тази, моят Петьо няма да се върне. Но това е знак за всички, които посегнат на служител на реда какво ще им се случи. Доживот ще отидат на едно друго място ”, сподели Димитър Бъчваров, татко Петър Бъчваров. “Важното е, че виновникът си получи заслуженото - мисля, че това беше най-важното ”, уточни оживелият при стрелбата боен Рашко Рашков.

“Очаквано и заслужено наказване, макар че няма да върне времето обратно! На турския съд беше оказано цялостно подпомагане и навреме бяха предадени всички нужни документи от наша страна, с цел да има по-скорошен свършек на това трудно дело! ”, сподели и шефът на “Гранична полиция ” Антон Златанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР