Решение на Европейския съд по правата на човекаМосква трябва да

...
Решение на Европейския съд по правата на човекаМосква трябва да
Коментари Харесай

Русия отговорна за смъртта на Литвиненко

Решение на Европейския съд по правата на индивида
Москва би трябвало да заплати 100 000 евро на вдовицата му

Магистратите се съгласиха с английското следствие

Русия носи отговорност за убийството на някогашния съветски разузнавач Александър Литвиненко, токсичен с полоний-210 през 2006 година във Англия. Това постанови в свое решение през вчерашния ден Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ), съобщи Ройтерс.

Бившият сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и на ФСС, избягал в кралството, издъхна в Лондон след отравяне с радиоактивния материал. 10 години по-късно английското следствие заключи, че убийството “вероятно е одобрено” от съветския президент Владимир Путин. И че е осъществено от някогашния телохранител в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Андрей Лугавой и различен руснак - Дмитрий Ковтун. Смята се, че те са отровили Литвиненко, като са сипали полоний-210 в чая му.

Русия постоянно е отричала да е забъркана в гибелта на Литвиненко и отхвърли да екстрадира упрекнатите от Лондон руснаци.

Неговата брачна половинка Марина заведе дело в Европейски съд по правата на човека, който изрази единодушие със заключенията на английското следствие. Според съда “е прекомерно вероятно” откритите от Лондон отровители “да са работили като сътрудници на съветската държава”. Европейски съд по правата на човека акцентира, че Москва не е показала “задоволително и убедително” различно пояснение, нито е опровергала заключенията на английското следствие. А също не е провела “ефективно вътрешно разследване”, което би разрешило да бъдат открити и изправени на съд “отговорните за убийството”.

Те оповестиха Русия за отговорна в нарушаване на член 2 от Европейската спогодба за правата индивида, гарантиращ правото на живот, и на член 38, който задължава страните да показват на Европейски съд по правата на човека всички улики, нужни за следствие на даден случай.

Европейски съд по правата на човека осъжда Русия да заплати на Марина Литвиненко 100 000 евро обезщетения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР