Решение, което ограничава вноса на битов боклук у нас и

...
Решение, което ограничава вноса на битов боклук у нас и
Коментари Харесай

Внос на боклук само при недостиг на български RDF отпадъци за горене

Решение, което лимитира вноса на битов отпадък у нас и разрешава подобен единствено по изключение, в случай че не доближават български RDF боклуци за горене в инсталациите за произвеждане на електрическа енергия, одобри на постоянното си съвещание държавното управление в сряда.

Мярката бе обещана от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев още при встъпването му в служба през май. Целта е намаляването на вноса на такива боклуци в случай, че в страната ни има доста битови боклуци, генерирани у нас и минали през интервенция по механично отнасяне, които не могат да се рециклират и в същото време би трябвало оптимално да се понижи тяхното депониране. Страната ни има съответни цели, поети като ангажимент пред Европейска комисия, за стесняване на плащаните на сметищата отпадъци.

Тази мярка в признатата през юни от кабинета Национална стратегия за ръководство на отпадъците до 2026 година

" Планът за ръководство на отпадъците разрешава гъвкава преценка за вноса на отпадъците за изгаряне съгласно наличните количества в страната. Знаете ли какъв брой RDF боклук имат общините, тъй като за изгарянето на вносния се дават по 300 лева за звук, а за нашия – 20-30 лева ", съобщи тогава Асен Личев пред публицисти във вторник.

По думите му казусът с този тип локален отпадък и съхранението му е голям, защото общините нямат място къде да го държат, само че срещат и компликации с изгарянето му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР