Решаващи преговори по кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

...
Решаващи преговори по кандидатурата на Швеция за членство в НАТО
Коментари Харесай

Ще даде ли Турция виза на Швеция в НАТО?

Решаващи договаряния по кандидатурата на Швеция за участие в НАТО се организират през днешния ден в президентския комплекс в Анкара сред делегации на Швеция, Финландия и Турция. Подложена на мощен напън с наближаването на срещата на върха на НАТО идващия месец, Турция би трябвало да реши дали да даде зелена светлина за присъединението на скандинавската страна към алианса, по този начин, както по-рано тази година направи с Финландия, позволявайки ѝ през април да стане 31-ата членка на НАТО.

Срещата през днешния ден ще бъде управлявана от Акиф Чагатай Кълъч, основен консултант по външнополитическите въпроси на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това е четвъртата среща от непрекъснатия взаимен механизъм сред Турция, Финландия и Швеция, основан от трите страни, с цел да насочва и следи осъществяването на меморандума, подписан в Мадрид през юни м.г., който проправи пътя на двете скандинавски страни да стартират развой за участие в НАТО при серия условия, измежду които да засилят антитерористичното съдействие с Турция и да екстрадират търсени от Анкара за тероризъм лица.

Макар да подвигна възраженията си във връзка с Хелзинки, Анкара упорства, че от съдействието на Стокхолм има още какво да се желае.   

Швеция, която промени конституцията си и законите за битка с тероризма и анулира фактическото ембарго за продажба на отбранителни артикули на Турция, твърди, че е изпълнила настояванията на Анкара. С вярата, че Турция ще утвърди кандидатурата ѝ за участие, Швеция одобри през ноември закон за битка с тероризма, влезнал в действие на 1 юни, който разрешава на управляващите да преследват лица, подкрепящи терористични групи, написа Българска телеграфна агенция.

Нещо повече, в понеделник шведското държавно управление разгласи, че ще екстрадира в Турция последовател на Кюрдската работническа партия (ПКК), наказан в страната си за трафик на опиати. Въпросният 35-годишен мъж е наказан на повече от четири години затвор в Турция през 2014 година за преместване на чанта, съдържаща канабис. След като е бил освободен условно, мъжът се е преместил в Швеция, само че е бил задържан през август по искане на турската прокуратура, която упорства той да излежи остатъка от присъдата си. Мъжът твърди, че е умишлен от турските управляващи поради поддръжката си за ПКК.

Турция укорява Швеция, че демонстрира благосклонност към кюрдските деятели, които приема на своя територия. Не е известно дали оповестеното за екстрадиция от Швеция лице е част от листата, показан от турските управляващи на Стокхолм и дали решението ще задоволи Анкара, която постоянно се оплаква, че профилът на някои върнати по силата на меморандума от Мадрид лица не е верният, т.е. че те са обвинени не за тероризъм, а за други престъпни действия. Турция упорства за екстрадиция на десетки деятели, пребиваващи на шведска земя и определяни от нея като " терористи ". Според шведската изпълнителна власт е невероятно това искане да бъде изпълнено, защото самостоятелните съдилища в страната имат последната дума по тези въпроси.

В същото време обаче обръчът на натиска към Анкара настойчиво се стяга. Днешните диалози ще се проведат по-малко от месец преди водачите на НАТО да се съберат на решаваща среща на върха във Вилнюс. По тази причина те са от основна значимост, защото резултатът им ще бъде мощен сигнал за това дали Турция ще утвърди молбата на Швеция за присъединение към алианса преди срещата на 11 и 12 юли в Литва.

Няколко външни министри от НАТО показаха тези дни вяра, че Турция ще утвърди кандидатурата на Швеция преди срещата на върха на НАТО. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън означи пред кореспонденти във Вашингтон, че " предизвикването, което съветската експанзия в Украйна насочва към европейската сигурност " ускорява незабавния темперамент на присъединението на двете скандинавски страни. 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън повдигна неотдавна въпроса за спънките, които Турция слага по пътя на Швеция към НАТО. Темата е била главен акцент на телефонния диалог в края на предишния месец, в който Байдън поздрави Ердоган за изборната победа и преизбирането му за трети път на президентския пост. Американският президент сложи също по този начин въпроса за повдигането на турските възражения против присъединението на Швеция към НАТО в подтекста на договорката за изтребителите F-16, които Анкара желае да получи от Съединени американски щати. " Поздравих Ердоган. Той към момента желае да контракти нещо за изтребители F-16. Казах му, че желаеме да решим въпроса с Швеция. Ще продължим да си приказваме ", сподели Байдън пред публицисти във връзка на диалога сред двамата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Турция по-рано този месец, с цел да участва на инаугурацията на Ердоган и да разиска въпроса за участието на Швеция в алианса, само че визитата приключи без необикновен резултат. След срещата си с турския президент в Истанбул генералният секретар съобщи, че Швеция е изпълнила отговорностите си във връзка с опасенията за сигурността на Турция и се надява, че страната ще може да се причисли към НАТО през идващите седмици. Столтенберг подсети, че след меморандума от Мадрид Швеция е изменила конституцията си, укрепила е антитерористичното си законодателство и е отменила оръжейното си ембарго.

" Членството ще направи Швеция по-сигурна, само че също по този начин НАТО и Турция по-силни ", акцентира Столтенберг. " Очаквам с неспокойствие ", добави той, " да завършваме присъединението на Швеция допустимо най-скоро. "

Преди срещата в Анкара шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом акцентира, че новият антитерористичен закон на Швеция ще улесни съдействието с Турция, както и с други страни от НАТО и Европейски Съюз в региона на битката с тероризма. По думите на Билстрьом, който приказва на 1 юни преди началото на срещата на външните министри на алианса в Осло, страната му към този момент е завършила подготовката си за алианса. 

" Швеция съблюдава всичките си задължения, които ние поехме на срещата на върха в Мадрид предходната година, включително и приемането на ново законодателство против тероризма ", акцентира външният министър, представен от Агенция Франс Прес.

" Време е Турция и Унгария да стартират да ратифицират участието на Швеция в НАТО ", добави той. " Готови сме да допринесем за засиленото наличие на НАТО в района на Балтийско море, въздушните патрули и други форми на съдействие за националната сигурност и осъждаме всички терористични организации, в това число ПКК, които правят набези ", акцентира още Билстрьом.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР