Решаващата грешка, която загуби битката на ДеСантис срещу Дисни

...
Губернаторът ДеСантис направи заглавия тази седмица, след като заяви, че
Коментари Харесай

Губернаторът ДеСантис направи заглавия тази седмица, след като заяви, че е „продължил“ от продължаващата правна битка между щата Флорида и Уолт Дисни Уърлд – същото съдебна битка, която го изстреля до международна слава като кръстоносец срещу лявата културна хегемония.

Така че защо да отстъпите сега? Летаргията на избирателите – както във Флорида, така и в национален мащаб – е вероятно обяснение. Едва ли е изненадващо, след 17 месеца назад и напред. Тук, в по-големия район на Орландо, републиканските гласоподаватели ще ви кажат, че смятат, че битката е продължила твърде дълго: омръзнало им е да слушат за нея, липсва успешно решение.

Но борбата срещу така наречения „събуден капитал“, оглавяван от Десантис и други политици от Републиканската партия, все още е важна кауза, която голямото мнозинство от консерваторите подкрепя. На републиканците им е писнало не от самата битка, а от начина, по който тя се води.

Тези тактически провали могат да бъдат проследени назад до една-единствена грешка, направена в първия ден от противопоставянето между Флорида и Дисни: опит да приеме законопроект за разпускане на специалния данъчен район на Disney, който няма да влезе в сила след повече от година. Законопроектът беше подписан миналата година на 22 април, но данъчният район нямаше мандат да се разпусне до 1 юни 2023 г. – значителна разлика от 14 месеца.

Тази времева рамка нямаше смисъл тогава и прави още по-малко смисъл сега. Ритането на кутията толкова далеч надолу по пътя беше голяма грешка, за която ДеСантис почти сигурно съжалява.

Истината е, че ДеСантис не успя да обмисли добре атаката си срещу Мишката, без да знае ефекта, който спира върху такова възникване проблемът ще окаже дългосрочно влияние върху неговия щателно изработен политически имидж. Да, той искаше да разпусне данъчния район. Да, искаше да изпрати съобщение. Но това беше почти всичко, което имаше на дъската с тебешир.

Приемането на законопроект за разпускане на данъчния район за една година му спечели време да изработи детайлите на плана. Но забавянето доведе до нарастваща обществена умора по въпроса. Дори и с справедлива или популярна кауза, обществото може да се отегчи и да продължи напред. Това е нещо, което всеки опитен политик трябва да знае.

Докато карах към Талахаси, за да гласувам на специалната законодателна сесия в средата на април миналата година, получих обаждане, което ме информира, че губернаторът на Флорида е добавил изненадващ елемент: законопроект за разпускане на района за подобряване на Риди Крийк. Този законопроект щеше да засегне пряко специалния данък на Disney и самоуправляващия се район и беше равносилно на обявяване на война срещу корпорацията.

Ние, консерваторите в Законодателния орган, бяхме развълнувани да дадем отпор на пробудените, глобалисти компания, която отправяше силно политизирани атаки срещу нашия нов законопроект за правата на родителите, който също беше приет в законодателната власт този месец. Но бях озадачен, когато видях, че датата на прекратяване трябва да се състои 14 месеца в бъдещето. Защо не го разтворите сега? Защо да чакаме?

Първо, първоначалният план за разпускане на района беше нереалистичен. Данъчният район, който беше с площ от 25 000+ акра и съдържаше стотици милиони активи в него, не можеше да бъде премахнат при такова опростено и тромаво законодателство. Простото му разпадане би създало всякакви данъчни, административни и дългови задължения – не малко главоболие за всеки законодател.

Така че истинският план беше да се реформира областта. Губернаторът настоя за законопроект за разделяне на областта при споделеното разбиране, че областта ще бъде реформирана преди 14-месечния краен срок и следователно всъщност няма да бъде разпусната. И точно това се случи на следващата законодателна сесия. Окръгът беше реформиран и законодателният текст, който го напълно разрушаваше, беше премахнат.

Но точно когато битката с Disney изглеждаше приключила, всъщност беше точно когато започна. Дни преди приемането на законопроекта Дисни започна да отвръща на удара. Те заведоха дело и започнаха медийна и обществена кампания, за да обърнат общественото мнение в своя полза. Все още продължават две съдебни битки за областните реформи – водени както в щатския, така и във федералния съд.

Но какво очакваше губернаторът? Трябваше да види това от километри разстояние. Истината е, че ако тези реформи бяха приети миналото лято или есента, те щяха да приключат по това време. Той трябваше да се наслаждава на плодовете на тези победи по време на кандидатурата си за президент.

И тогава, и сега казвам, че реформите трябваше да минем веднага и без протакане. Но надеждата не е загубена: междувременно все още има победи във войните за култура. Преди две седмици окръгът за надзор на туризма в Централна Флорида (новоименуваният окръг) обяви, че напълно ще прекрати всички програми за обучение на служителите за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване. Само по себе си това предизвикателството на Disney си заслужава – но въпреки това губернаторът се измъкна от този провал със синини.

Борбата с Disney може би е най-значимата от политическа гледна точка глава от кариерата на Рон ДеСантис. За негово съжаление, лошата му преценка при изпълнението на плана му може да се запомни по-добре от идеологическата му храброст.

Антъни Сабатини е служил в Камарата на представителите на Флорида от 2018 г. до 2022 г. и в момента е председател на републиканската партия Лейк Каунти Парти

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР