Решаваща стъпка към безкрайната енергия на Земята. General Atomics бе отличена

...
Решаваща стъпка към безкрайната енергия на Земята.
General Atomics бе отличена
Коментари Харесай

Нобел за инженерни науки получават създателите на системата за термоядрен синтез 4Pi

Решаваща стъпка към безкрайната сила на Земята.

General Atomics бе отличена с премията R&D 100 за екип на годината за създаването на системата 4Pi, която изигра основна роля в първия сполучлив следен термоядрен синтез. Често наричана „ Нобелова премия “ за инженери и новатори, тази премия се присъжда за прогрес в технологиите, които имат капацитета да окажат доста въздействие върху бъдещето на енергетиката.

През 2022 година за първи път е реализиран следен термоядрен синтез благодарение на системата 4Pi в Националната запалителна апаратура (NIF) в Националната лаборатория Ливърмор (САЩ). За първи път в историята учените съумяха да получат повече сила от реакцията на термоядрен синтез, в сравнение с е належащо за нейното започване. Този резултат е значимо доказателство, че е допустимо да се създава чиста сила от термоядрен синтез на Земята.

Системата 4Pi, създадена от General Atomics, е неповторима технология, която изигра решаваща роля за постигането и възпроизвеждането на изискванията за запалване на термоядрения синтез. Тази система се употребява за диагностика и надзор на качеството на горивните капсули, нужни за синтеза. Така да вземем за пример по време на процеса на произвеждане на капсулите системата автоматизирано ги ревизира за недостатъци и прави нужните корекции. Точността на системата е толкоз висока, че тя може да открива недостатъци, по-малки от една стотна от диаметъра на човешки косъм, което е от решаващо значение за сполучливото запалване.

След първия сполучлив опит през декември 2022 година учените повториха термоядреното запалване към този момент пет пъти, а системата 4Pi непроменяемо играеше основна роля в тези проби. Системата интегрира до осем инструмента в една координатна система, като употребява роботика, автоматизация, оценяване на партиди и технологии за машинно образование, с цел да отстрани грешките при измерванията и да усили качеството на изследваните обекти.

Признанието на премиите R&D 100 акцентира смисъла на 4Pi за бъдещите проучвания на термоядрения синтез и екипът на General Atomics е решен да продължи да усъвършенства тази технология, разглеждайки я като сериозен инструмент за реализиране на постоянно и надеждно възпроизвеждане на изискванията за запалване на термоядрения синтез.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР