Решаващ пробив за приемането ни в Шенген. Служебното правителство на

...
Решаващ пробив за приемането ни в Шенген. Служебното правителство на
Коментари Харесай

Нидерландия даде съгласието си за присъединяването на България към Шенгенското пространство ОБЗОР

Решаващ пробив за приемането ни в Шенген. Служебното държавно управление на Нидерландия даде зелена светлина за приемането на България. Новината пристигна от министър председателите на двете страни Николай Денков и Марк Рюте след срещата на върха на водачите от Европейски Съюз в Брюксел. Ветото обаче може бъде вдигнато с решение на Народното събрание, който ще заседава идната седмица.

Нидерландският парламент е нов, само че това решение не би трябвало да бъде подложено на гласоподаване в Народното събрание. Служебното държавно управление на Марк Рюте е длъжно да изпраща всяко едно решение до Народното събрание, а самият парламент може да реши дали да наложи несъгласие върху това решение. Всички се надяват да няма такова несъгласие.

Шенген: България договаря в пакет за сухопътните, въздушните и морските граници
В писмото си до Народното събрание на страната нидерландското държавното управление напомня резултатите от последната задача в България и споделя, че тя не е открила дефекти.

Според кабинета " Рюте " държавното управление в България е провело промени в региона на върховенството на закона. Затова заключението е, че България дава отговор на условията за присъединение към Шенгенското пространство.

" Това, което виждаме на българо-турската граница е съществено усъвършенстване, в страната има и прогрес във връзка с битката с корупцията. Ситуацията не е съвършена, само че е ситуацията се е подобрило доста. Затова Нидерландия би трябвало да е почтена и да признае, че има прогрес. Години наред спирахме приемането на двете страни. Миналата година дадохме позитивна оценка за Румъния, в този момент би трябвало да сме почтени и да предприемем тази стъпка и за България ", съобщи министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте.

Премиерът Николай Денков чака позитивна оценка и от Народното събрание на страната.

Правителството на Нидерландия с решение за Шенген, Денков чака позитивна вест
" Това, което чухте, е значимо да се чуе и в България. Да, чакаме положителни вести от Нидерландия. Днес е имало съвещание на Министерския съвет. Решението ще бъде импортирано в Народното събрание на Нидерландия. Разбира се, крайното решение, с което се подвига ветото, би трябвало да пристигна от Народното събрание на Нидерландия и това ще стане другата седмица, в случай че всичко е наред ", сподели Николай Денков.

" За да стане това допустимо, беше извървян много дълъг път през последните месеци - признатите закони в Народно събрание, работата по повдигане на механизма по наблюдаване на България, който е обвързван с върховенството на правото, позитивните резултати от задачата, която пристигна през ноември в София с присъединяване на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха позитивните знаци и това докара до това, че чакаме позитивно решение от Нидерландия ", изясни Денков.

Премиерът разяснява, че диалозите с държавното управление на Рюте се водят от месеци. Сега не престават договарянията и с Австрия. Надеждите на страната ни са, че позитивното решение на Хага ще се отрази и на договарянията с Виена. Австрия и България се пробват да договорят сухопътните граници, като България упорства за съответна дата.

" Разменяме сега вероятни текстове за това по какъв начин да наподобява едно решение. Но както знаете до момента в който всичко не е решено, нищо не е контрактувано, всичко е авансово ", изясни министър-председателят.

Според премиера точно решението за сухопътните граници е сензитивна тематика за Австрия. Затова сега се търси дефиниция, която да е допустима и за двете страни.

Президентът Румен Радев благодари в обществената мрежа Екс (Туитър) на Марк Рюте с думите:

" Благодаря Ви господин министър ръководител, че спазихте обещанието си ".

Кирил Петков също благодари и сподели, че с дейностите си държавното управление и Народното събрание са върнали доверието в страната ни, което Хага беше изгубила.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР