Решаващ момент за Атина и Скопие. Остават броени часове до

...
Решаващ момент за Атина и Скопие. Остават броени часове до
Коментари Харесай

Крайни настроения в Гърция в протеста срещу името на Македония

Решаващ миг за Атина и Скопие. Остават броени часове до сключване на съглашението за името Република Северна Македония. Недоволни и от двете страни на границата готвят огромни митинги, а министър председателят на Гърция Алексис Ципрас се изправи пред избор на съмнение, импортиран против него, поради съглашението.

Десетки гърци се събраха на площад "Синтагма " в символ на неодобрение, а към 19 часа полицията се опита да ги прогони със сълзотворен газ, съобщи Nova. Малко откакто се разбягаха в разнообразни направления, гърците се върнаха на площада и продължиха своя митинг.

Гърция гласоподава вота на съмнение за името на Македония

Договорът за Македония ще бъде подписан в неделя

Че Македония е гръцка, че Елада е на огън и на нож със Скопие, че Александър Велики е грък – разпалено се пее в гръцките песни на Синтагма. А хора като Янис, който живее в Холандия, само че е грък, стопират колата си на пътя, с цел да покажат, че са против съглашението с Македония.

„ Ще променяме историята за идващите генерации, тъй като това момче в Народното събрание желае да я промени? Не! Македония е гръцка”, безапелационен е Янис.

Според статистиката 75% от гърците изобщо не желаят думата „ Македония” в името на северната им съседка. Компромиси в Атина съвсем не се чуват.

„ Ако загубим малко през днешния ден, на следващия ден ще изискат Тракия, след това Кипър. Ако не се борим за това, което имаме, това ще продължи с поколения”, счита един от протестиращите гърци.

А денят беше спорен освен на площада, само че и в Народното събрание. Тази вечер на площад „ Синтагма” настроенията са крайни. Или си грък, или не си добре признат. Македонци напълно не се позволяват.

Очаква се на следващия ден част от протестиращите на площада пред гръцкия парламент да заминат за Преспанското езеро, с цел да покажат и там, че не са съгласни да има Република Северна Македония.

Договорът за Македония ще бъде подписан в неделя

Името на Македония - евентуална териториална рекламация към нас, съгласно Петков

Вот на съмнение в Гърция поради името на Македония

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР