Решаването на проблемите на хората минава пред решаването на политическата

...
Решаването на проблемите на хората минава пред решаването на политическата
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Плевнелиев и Паси видяха в нашите проекти същинска съдебна реформа

Решаването на проблемите на хората минава пред решаването на политическата рецесия. Това съобщи зам.-председателят на 48-ото Народно събрание Йордан Цонев, заместник-председател на Движение за права и свободи, след консултациите с излъчените от ГЕРБ-СДС посредници за диалози с партиите - президента Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) и президента на Атлантическия клуб Соломон Паси. В срещата участваше и зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Решаването на политическата рецесия минава през сформиране на болшинство и държавно управление. Ние считаме, че това болшинство би трябвало да е евроатлантическо, тъй като там се намират инструментите, с които можем да решим сигурността и икономическите проблеми, безапелационен бе Цонев.

Много забавна полемика с съответни въпроси. Президентът Плевнелиев и господин Паси се бяха подготвили доста добре и желаеха да схванат какви са позициите и вижданията ни по главните проблеми, заяви след срещата в Народното събрание Йордан Цонев. И съобщи: " Ако очаквате съответен отговор за обединения и благоприятни условия, ще ви отчайвам. Разговорът беше доста концептуален и ние изразихме своята позиция. ".

Три акцента, сложени от Движение за права и свободи в срещата, уточни зам.-председателят на Движението.

Първо - необходим е разговор сред политическите субекти. ДПС упорства за това от 2016 година Без диалози нито един проблем не може да бъде решен, сподели Цонев. И даде за образец трите дни на първото пленарно съвещание, в което се избираше ръководител на Народно събрание.

Второ - решаването на проблемите и на всички рецесии стартира от решаването на политическата рецесия, акцентира Йордан Цонев.

Трето - с цел да се решат проблемите на хората с инфлация, приходи, енергоносители, проблемите на бизнеса, с цел да се подсигурява сигурността и стабилността в подтекста на войната в Украйна, би трябвало да имаме принадлежности, безапелационен бе Цонев. И уточни: " Без никакво подозрение това са инструментите, които ни дават съюзите, в които членуваме.

Без военните принадлежности на отбранителния съюз НАТО ние не можем да осигурим сигурността на страната и на българските жители. Без икономическите принадлежности на Европейски Съюз не можем да решим нито енергийната рецесия, нито инфлацията, нито приходите, нищо. ".

Ние извеждаме пред скоби участието ни в Европейски Съюз и НАТО. И декларирахме, че сме за търсенето на благоприятни условия за сформиране на идейно хомогенно евроатланнтическо болшинство, сподели националният представител.

Йордан Цонев заяви, че Движение за права и свободи е изразило своето отчаяние от обстоятелството, че от 7 партии в Народното събрание 4 са с очевидно изразена проевропейска и пронатовска идеология, само че не си приказват. Тези партии имат 173 депутати. Но с безусловно измислени аргументи, не беседват.

Корупцията е проблем за целия Европейски Съюз, само че тя се показва не от политиците, а от правосъдните органи. Ако събедните органи имат проблеми, те не се вземат решение с тъпчене на Конституцията и законите, а с смяна на изискванията на всичко това, което би трябвало да се направи, сподели Цонев.

Представихме нашия план за конституционна промяна от предходната година. И господин президентът Плевнелев, и господин Паси бяха извънредно озадачени, че такова нещо въобще не е артикулирано. Дори споделиха: " Това е същинската правосъдна промяна ", заяви още Йордан Цонев.

На журналистически въпрос дали посоченото от Движение за права и свободи евроатлантическо държавно управление би трябвало да бъде с експертен или с политически профил Йордан Цонев отговори: " Ако има воля за диалози, би могло да бъде и с партиен. Представете си четирите партии със 173-ма депутати - какъв е казусът да има даже и партиен кабинет, да носят отговорност. Те даже можат да създадат и конституционна промяна, в случай че е нужно и където е нужно ".

Попитан дали Движение за права и свободи са последователи на конституционна смяна, която цели президентска република и дали Движението поддържа връщането на хартиената бюлетина за смесено гласоподаване с машинния избор Цонев отговори: " Не сме последователи на президентска република. Ние сме последователи на парламентарната република и то отявлени последователи. А за хартиената бюлетина въпросът е по-широк: имаме ли доверие в изборния развой? Движение за права и свободи няма доверие в изборния развой. След всичко, което се случва с машините - кодове, надзор и така нататък, Движение за права и свободи няма доверие в изборния развой, който се реализира с тези машини по този метод. ".

По мотив бюджета за 2023 година Йордан Цонев разяснява: " Нашето мнение е, че без образуване на устойчиво болшинство, което да поеме отговорност за политиките в бюджета, не би трябвало да одобряваме бюджет, защото ще създадем неточност и още повече ще подкопаем финансовата непоклатимост по популистки аргументи. Затова, в случай че не може да се сформира болшинство, е по-добре да удължим ограниченията от този бюджет за известно време без да одобряваме нов бюджет, тъй като ще рискуваме доста. Приемане на бюджет без ясно болшинство, което да носи отговорност, е стопански и финансов волунтаризъм. ".

На срещата е било разисквано и въвеждането на еврото. " Изразихме безапелационното си единодушие и нашата позиция от десетилетия е такава - че ние би трябвало да станем членове на еврозоната, тъй като тя носи единствено позитиви ", акцентира Йордан Цонев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР