Републиканците постигнаха скромни печалби на междинните избори в САЩ, но

...
Републиканците постигнаха скромни печалби на междинните избори в САЩ, но
Коментари Харесай

Надпреварата за Конгреса на САЩ е напрегната, но няма републиканска червена вълна

Републиканците реализираха скромни облаги на междинните избори в Съединени американски щати, само че демократите се оправиха по-добре от предстоящото, оставяйки контрола над Конгреса и бъдещето на програмата на президента Джо Байдън неразбираеми в сряда сутринта, пишат " Ройтерс " и " Еурактив ".

Много от най-конкурентните надпревари бяха прекомерно близки, с цел да се разгласят и републиканците признаха, че изборите не доведоха до всеобхватната победа на " алената вълна ", която търсеха.

Резултатите наподобява демонстрират, че гласоподавателите санкционират Байдън за това, че управлява стопанска система, наранена от внезапна инфлация, като в същото време се нахвърлят против дейностите на републиканците за възбрана на абортите.

А слабото показване на някои претенденти, съдружници на Доналд Тръмп, сподели безсилие от вида избирателен и управнически безпорядък, подклаждан от някогашния републикански президент.

В Камарата на представителите републиканците бяха облагодетелствани да завоюват тясно болшинство, което би им разрешило да блокират законодателните цели на Байдън и да стартират следствия против администрацията и фамилията му.

Рано в сряда републиканците са спечелили цели шест места в Камарата на представителите на Демократическата партия, предвижда Edison Research, едно повече от минимума, който им е нужен, с цел да поемат камарата.

Но демократите се справяха доста по-добре, в сравнение с мнозина чакаха.

При сериозна победа за претендента на Демократическата партия Джон Фетърман прекатурна държано от републиканците място в Сената на Съединени американски щати в Пенсилвания, побеждавайки известния лекар Мехмет Оз и увеличавайки възможностите на партията си да заеме камарата.

Настроението в Белия дом се усъвършенства с напредването на нощта, като тогавашните нервни помощници честваха успеха на Фетерман и споделиха, че към момента се надяват да задържат Сената.

Байдън разгласява своя фотография в Туитър, на която щастливо поздравява някои от спечелилите от Демократическата партия по телефона.

Контролът върху Сената зависеше от напрегнати съревнования в Аризона, Джорджия и Невада.

Надпреварата в Джорджия изглеждаше ориентирана към балотаж на 6 декември, защото и претендентите на демократите, и на републиканците не доближиха нужните 50 % за победа.

Ако републиканците в действителност поемат контрола над Конгреса, те ще имат властта да осакатят дневния ред на Байдън и биха могли също по този начин да блокират помощта за Украйна, макар че анализаторите споделят, че е по-вероятно да забавят или понижат потока от отбранителна и икономическа помощ.

С болшинство в Камарата на представителите републиканците ще се опитат да употребяват тавана на федералния дълг като лост, с цел да изискат дълбоки съкращения на разноските. Те също по този начин ще се стремят да създадат самостоятелните данъчни облекчения на Тръмп от 2017 година непрекъснати и да защитят облекченията на корпоративните налози.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти се надяваше да отпразнува гръмка победа, която да го издигне до най-високата позиция на представител.

Вместо това той трябваше да се задоволи с заричане към поддръжниците си: " Когато се разсъните на следващия ден, ние ще бъдем болшинство, а (председателят демократ) Нанси Пелоси ще бъде в малцинството ", сподели той във вторник вечерта.

Само 13 от 53-те най-конкурентни надпревари, основани на разбор на " Ройтерс ", бяха решени, което увеличи вероятността крайният резултат да не е прочут известно време.

Фючърсите на американските фондови показатели се намалиха в сряда, защото вложителите следяха от близко резултатите в очакване на разграничен Конгрес, който би затруднил приемането на фрапантни промени в политиката.

" Наличието на балансираност във връзка с републиканците, в случай че те получат Камарата на представителите и Сената, или единствено Камарата, ще помогне за закъснение на част от държавните разноски, които мнозина считат за един от главните фактори, допринасящи за инфлацията ", сподели Джей Джей Кинахан, основен изпълнителен шеф, на IG North America в Чикаго.

Няма " алена вълна "

Партията, която заема Белия дом, съвсем постоянно губи места на избори по средата на първия четиригодишен мандат на президент, а Байдън се бори с ниско публично утвърждение.

Но очакванията на републиканците за " алена вълна " от победи избледняха, защото демократите демонстрираха изненадваща резистентност в няколко основни надпревари. Демократите бяха планувани като спечелили в 11 от 13-те близки надпревари, които бяха решени.

" Определено не е републиканска вълна, това е безусловно несъмнено ", сподели американският сенатор републиканец Линдзи Греъм в изявление за NBC.

Тръмп, който пое дейна роля в набирането на републикански претенденти за Конгреса и твърдо загатва за трета кандидатура за президент през 2024 година, имаше смесени резултати.

Той реализира победа в Охайо, където писателят Дж. Д. Ванс завоюва място в Сената, с цел да го резервира в ръцете на републиканците. Но телевизионният водещ и сърдечен хирург Мехмет Оз не съумя да завоюва своята конкуренция за Сената на Пенсилвания, а Дъг Мастриано, различен съдружник на Тръмп, беше елементарно надвит в конкуренцията за губернатор на Пенсилвания.

Съюзниците на Тръмп също изпитваха компликации в конкуренциите за Сената в Аризона, Джорджия и Невада.

Междувременно губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който може да бъде главен републикански противник на Тръмп през 2024 година, добави към възходящия си народен профил, побеждавайки противника на Демократическата партия Чарли Крист с близо 20 процентни пункта, предвижда Едисън.

Жребий и Сенат

Сенатът към момента се разиграва, а конкуренцията за Сената в Джорджия може да приключи с балотаж, евентуално със залог за надзор над Сената.

Понастоящем демократите управляват 50-50 Сената с вицепрезидент Камала Харис.

Повече от 46 милиона американци гласоподаваха преди деня на изборите, по пощата или персонално и държавните изборни чиновници предизвестяват, че преброяването на тези бюлетини ще отнеме време.

Конкурентни региони

При евентуално неловко проваляне за демократите в Камарата на представителите Шон Малоуни изостана на косъм от републиканския кандидат в кандидатурата му за шести мандат.

Малоуни ръководи комисията по акцията на Демократическата партия, натоварена с избора на повече демократи в Камарата на представителите. Неговото бе едно от няколкото надпревари в щата Ню Йорк, където републиканците се показаха по-добре от предстоящото.

И двете страни означиха победи в спортни области.

Местните управляващи оповестяват за изолирани проблеми в цялата страна, в това число дефицит на хартия в окръг на Пенсилвания. В окръг Марикопа, Аризона - основно полесражение - арбитър отхвърли искане на републиканците за удължение на часовете за гласоподаване, откакто някои машини за пресмятане се повредиха.

Проблемите провокираха изказвания без доказателства измежду Тръмп и неговите поддръжници, че неуспехите са умишлени.

Десетки републикански претенденти повториха подправените изказвания на Тръмп, че загубата му от Байдън през 2020 година се дължи на необятно публикувана машинация, което поражда опасения измежду демократите, че могат да се намесят в президентската конкуренция през 2024 година

Демократичните губернатори също по този начин се оправиха със мощните републикански провокации в Мичиган и Уисконсин, два щата, които евентуално ще останат политически бойни полета в президентската конкуренция през 2024 година

Основният проблем, който тежеше на демократите, беше настойчиво високата годишна инфлация, която от 8,2% съставлява най-високото равнище от 40 години.

Гласоподавателите в Калифорния, Мичиган и Върмонт утвърдиха референдуми, закрепващи правата на абортите в техните щатски конституции. Дълбоко консервативният Кентъки изглеждаше подготвен да отхвърли конституционна корекция, която би оповестила, че няма право на аборт.
 Аризона е лакмусът за настройките в Съединени американски щати
Аризона е лакмусът за настройките в Съединени американски щати

Щатът демонстрира електоралните настройки на американското общество

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР