Република Южна Африка е подала молба към Международния наказателен съд

...
Република Южна Африка е подала молба към Международния наказателен съд
Коментари Харесай

Южна Африка не иска да арестува Путин по заповед на Хага, след като Кремъл заплаши с война

Република Южна Африка е подала молба към Международния углавен съд (МНС) в Хага да бъде освободена от задължението да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той се появи на нейна територия. А последното може да се случи, в случай че Путин реши да взе участие в срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) през август.

Заявлението до съда е изпратено от южноафриканския президент Сирил Рамафоса, оповестиха международните организации. Това се случва ден, откакто Кремъл заплаши, че арест на съветския държавен глава ще значи война.

Международният съд издаде заповед за арест на Путин още през март. Руският водач е обвинен по обвинявания за редица военни закононарушения, а настояването за арест е за противозаконна депортация на деца и отвличането им от окупираните украински територии в Руската федерация. Изпълнението ѝ е наложително за всички страни, които са подписали устава на МНС, измежду които е и РЮА.

Африканската страна е хазаин на срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), която ще се организира на 22 август в Йоханесбург. Путин е поканен за присъединяване, въпреки че преди седмица имаше вести по какъв начин домакинът се пробва да прикани Москва за срещата да пътува външният министър Сергей Лавров, а не упрекнатият и издирван от Хага за военни закононарушения в Украйна Путин. Кремъл не се съгласи.

Президенът Рамафоса повтаря в причините си за желаното изключение, че Русия е дала да се разбере, че арест на президента ѝ е равностоен на оповестяването на война. Държавният глава на РЮА е безапелационен, че няма по какъв начин да оправдае пред народа си „ поемането на риск от война с Русия “. И поема ангажимент да „ пази националния суверенитет, мира и сигурността “.

„ Арестът на президента би довел до ново затруднение, което би попречило на всяко спокойно решение “, добавя в изказването си южноафриканският президент.

През 2015 година Южна Африка още веднъж беше подложена на рецензии, откакто не арестува някогашния судански президент Омар ал Башир, когато той участва на среща на върха в Йоханесбург. Тогава страната заплаши да се отдръпна от МНС.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР