Република Сръбска (автономна част от Босна и Херцеговина) вече има

...
Република Сръбска (автономна част от Босна и Херцеговина) вече има
Коментари Харесай

Външният министър на Босна и Херцеговина: Република Сръбска има план за отделяне от държавата ни

" Република Сръбска (автономна част от Босна и Херцеговина) към този момент има проект по отделянето си от нашата страна ", това сподели външният министър на Сараево Бисера Туркович (на снимката), представена от локалната медия Н1.

Според нея в случай че през есента изборите за президент на Република Сръбска бъдат извоювани от Милорад Додик (бивш водач на самостоятелната част и сегашен член на груповото президентство на Босна и Херцеговина), то проектът по откъсването на тази част от нашата страна може да започва до края на 2022 година

По нейните думи вероятно разединение на Република Сръбска би бил огромен подарък за Русия. " Москва има големи ползи към страните от Западните Балкани ", сподели още министърът.

Според посланик номер на балканската страна участието на нейната страна в Европейския съюз би стимулирало сърбите в Босна и Херцеговина да гласоподават за проевропейски политици.

Изказването на министъра бе посрещаното остро от президента на Република Сръбска Желка Цвиянович. " Изказванията на госпожа Туркович са в цялостен прорез на Конституцията на Босна и Херцеговина. Зад тях прозира желанието на босненските мюсюлмани да изгонят и сърбите, и хърватите от органите на централна власт ", сподели тя.

Съгласно съглашението, подписано в американския град Дейтън през 1995 година, Босна и Херцеговина е разграничена на две огромни самостоятелни елементи – Мюсюлманско-хърватска федерация, ситуирана върху 51 процента  от територията на страната, и Република Сръбска (заемаща 49 на 100 от територията).

Босна и Херцеговина се ръководи от Президентство, чиито ръководители се сменят на ротационен принцип на всеки осем месеца. Във висшия орган на властта са показани трите най-големи етнически общности в страната (босненски мюсюлмани - Шефик Джаферович, сърби – Додик и хървати - Желко Комшич).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР