Република Северна Македония, т.е. Оливер Спасовски, обеща, че отбелязването на

...
Република Северна Македония, т.е. Оливер Спасовски, обеща, че отбелязването на
Коментари Харесай

Демерджиев в Скопие: Няма да позволим да се пали огън там, където го няма

Република Северна Македония, т.е. Оливер Спасовски, даде обещание, че отбелязването на годишнината от рождението на македонския бунтовник Гоце Делчев ще бъде обезпечено без проблеми.

Искаме да отправим ясно предизвестие, че няма да бъдат позволени произшествия по време на празника на Гоце Делчев. Полицията е взела всички ограничения за попречване на пътен случай. Ще бъде обезпечено безпроблемно празнуване на Гоце Делчев. Приятелството ни с България ще продължи и дружно ще подсигуряваме непоклатимост в двете страни и в района.

Това сподели министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски след срещата с българската делегация, водена от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По време на диалозите бяха разисквани организирането на идното отбелязване на 151 години от рождението на Гоце Делчев, както и взаимни дейности за обезпечаване на спокойна и безвредна среда за честванията на 4 февруари.

„ Днес организирахме ползотворна работна среща. Говорихме по всички въпроси – от една страна коментирахме по какъв начин да осигурим безвредно и безпроблемно отбелязване на годишнината от Гоце Делчев, получих увещание от македонските управляващи, че ще мине мирно; От своя страна дадох обещание, че хората, които идват от България, няма да дават отговор и да бъдат мотив за провокации “, сподели Демерджиев след срещата.

„ Няма да позволим на някои хора да се опитат да възпламенят огън там, където няма подобен. Целта на събитието е да се отдаде респект на видна историческа персона, каквато е Гоце Делчев, а не да се трансформира в център и място за втълпяване на ненавист. Коментирахме и офанзивата против Християн Пендиков, разбрахме се да не позволяваме сходни закононарушения в страна, която желае да ползва върховенството на закона, какъвто е казусът с Република Северна Македония. Спасовски ме увери, че случаят ще бъде разследван обективно и че ще има предварителна защита, с цел да не се случват сходни произшествия в бъдеще. Защото такива произшествия повреждат връзките сред нашите две страни и сходни произшествия не би трябвало да хвърлят сянка върху нашите връзки “, сподели българският министър на вътрешните работи.

Той връчи документи на Спасовски за заканите против Пендиков по време на престоя му в болничното заведение и получи уверението, че те също ще бъдат разследвани и всички отговорни ще бъдат подведени под отговорност.

„ Разбира се, бъдещето и на двете страни е обвързвано с Европа, Република Северна Македония е претендент, а България е член на Европейски Съюз, само че е доста значимо да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа. Държавите в Европа споделят полезности и през днешния ден се убедихме взаимно, че и двамата споделяме европейски полезности. Те са нашият път и ние сме длъжни да осигурим непоклатимост и сигурност освен в района на двете страни, само че и на цяла Европа – като стабилизираме връзките си в нашия регион”, акцентира Демерджиев.

Той акцентира, че са разисквани и въпроси, свързани с разнообразни полицейски действия като предварителната защита на незаконната миграция, битката с проведената престъпност, положителната връзка сред професионалното управление на двете министерства.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР