Република Северна Македония рискува да се окаже там, където беше

...
Република Северна Македония рискува да се окаже там, където беше
Коментари Харесай

Президентът на Северна Македония: Антибългарската реторика на ВМРО-ДПМНЕ нанесе непоправими щети

„ Република Северна Македония рискува да се окаже там, където беше по времето на държавното управление на Никола Груевски, когато всеки ден ВМРО-ДПМНЕ говореше за НАТО и Европейски Съюз, само че не направи нищо за влизането на страната в тези два съюза. “
Прочетете още
Това предизвести президентът на РСМ Стево Пендаровски в интервю за в. „ Слободен щемпел “. В него той разяснява вероятностите за евроинтеграция на страната. По отношение на рецензията от страна на ВМРО-ДПМНЕ, че преговорната рамка за страната е можела да бъде по-добра, в случай че властта се е била съветвала авансово с тях, Пендаровски съобщи:

„ Моята оценка е, че ВМРО-ДПМНЕ направи лична партийна сметка, че единствено с антибългарска и всъщност антиевропейска изразителност, само че и антиалбанска много постоянно през миналата година, ще получи повече точки и ще завоюва идващите избори. “

„ Не ги интересува фактът, че нанесоха непоправими щети на действителното мнение на жителите за Европа и за междуетническите връзки. По някаква тяхна логичност ще го оправят като дойдат на власт “, добави Пендаровски.

Президентът на РСМ счита, че даже когато си в съпротива, би трябвало да носиш политическа отговорност. Според него много мъчно ще се усъвършенства имиджът на Европа в Северна Македония поради антиевропейската реторика на ВМРО-ДПМНЕ, които, по думите му, са главната причина утвърждението на Европейски Съюз да спадне до невиждано ниско равнище.

„ Трудно е нещата да се върнат обратно “, счита Пендаровски. „ Когато приказват, че Европа не ни обича или основната теза на опозицията, че Европа ни обича единствено като българи, е политическа нелепост от най-голям клас. “

„ Но това беше изразено от висшите представители на тази опозиционна партия. Да убедиш 26 страни и България да предоговорят преговорната рамка е сизифова задача. Пожелавам им доста триумф, в случай че са в положение да подобрят рамката за договаряния. Но висшите европейски чиновници споделят, че такова нещо е невероятно “, акцентира президентът на РСМ.

Той не спести и критики против България, потвърждавайки, че сигурно преговорната рамка е можела да бъде по-добра, в случай че „ България не беше тръгнала с радикална националистическа изразителност против нас “.

Според Пендаровски в България нямало европейски политици, които да покажат европейско държание – „ да подадат ръка, вместо да стягат борбата “, пропускайки да спомене дългогодишната и поредна поддръжка, която е оказвала България за евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

„ За страдание някои от тогавашните политици говореха санстефански език “, заключва Пендаровски, без да конкретизира какво тъкмо има поради и дали това значи, че упреква България в териториални искания по отношение на РСМ.

Според президента на РСМ „ българските искания са били вкарани в рационални граници “.

„ Успяхме да го създадем благодарение на Европа, тъй като там малко хора схващат тези радикални националистически български детайли. И най-после стигнахме единствено до това да вкараме българите в Конституцията “, уточни Пендаровски.

Коментирайки посланията на помощник-секретар по европейските и евразийските въпроси на Съединени американски щати Джеймс О`Брайън за идните избори в страната, президентът на РСМ сподели:

„ Знам, че някои европейски другари не са удовлетворени от това, само че аз настоявам, че през последните няколко години Америка се застъпваше Македония да бъде член на Европейски Съюз повече от доста членки на Европейски Съюз. За тях е значимо Македония да не е ничия страна, а част от Европейски Съюз, тъй като всички знаем остарялото уравнение „ по-малко Европа на Балканите значи повече Русия на Балканите “. Те имат народен интерес да бъдем интегрирани в Европейски Съюз и го демонстрират “.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР