Република Северна Македония отбелязва националния си празник - Деня на

...
Република Северна Македония отбелязва националния си празник - Деня на
Коментари Харесай

Северна Македония отбелязва Деня на независимостта

Република Северна Македония отбелязва националния си празник - Деня на независимостта. Честванията започнаха още през вчерашния ден, когато в Народното събрание на страната беше връчена държавната премия " 8 септември " на треньора по таекуондо Борче Костовски, под чието управление Деян Георгиевски завоюва сребърен орден на Олимпийските игри в Токио, а нощес в казармата „ Илинден “ в Скопие празникът беше маркиран с почетна артилерийска пукотевица.

Днес държавното управление на Република Северна Македония провежда празнична стратегия под мотото „ Заедно се борим, дружно ще успеем! “. Основното събитие ще се организира в следобедните часове в постройката на филхармонията в Скопие, където ще бъде показан и особено квалифициран филм, който включва архивни материали от референдума през 1991 година, на който страната афишира самостоятелност.

Референдумът за оповестяване на самостоятелност на страната, която дотогава е в рамките на Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ), се организира на 8 септември 1991 година. При изборна интензивност 75,7 % и утвърждение от 96,4 % от гласувалите Народното събрание афишира самостоятелност с решение от 17 ноември 1991 година и стартира развой на обособяване от федерацията.

България е първата страна, която на 15 януари 1992 година признава новата страна под името Република Македония.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР