Република Северна Македония обяви извънредно положение заради новия коронавирус, предаде

...
Република Северна Македония обяви извънредно положение заради новия коронавирус, предаде
Коментари Харесай

Още една страна на Балканите обяви извънредно положение

Република Северна Македония разгласи изключително състояние поради новия ковид, съобщи Ройтерс. Президентът Стево Пендаровски заяви, че то ще е в действие 30 дни, само че при нужда държавното управление ще направи предложение за удължаването на периода.

"Фактът, че за пръв път от оповестяването на нашата самостоятелност вкарваме изключително състояние, демонстрира какъв брой сериозна е обстановката и какъв брой огромен е рискът за всички нас.

От през днешния ден изпълнителната власт ще има разширени пълномощия и ще може да употребява ресурсите на страната, и държавни, и частни, с цел да можем по-добре да се оправим с епидемията ", сподели Пендаровски.

Тъй като македонският парламент е разхлабен и не може да се събере, с цел да вземе решение, ръководителят Талат Джафери прикани президента да вземе това решение.

Преди три дни политическите водачи в Скопие единомислещо взеха решение да отсрочат плануваните за 12 април предварителни парламентарни избори.

Пендаровски сподели още, че обстановката през идващите дни ще бъде тежка, по тази причина е доста значимо да бъдат спазвани ограниченията и рекомендациите.

"Особено значимо е да се помогне на възрастните хора, както и на тези с хронични болести ", добави президентът на Северна Македония.

През интервала, в който е мощ изключителното състояние, държавното управление ще би трябвало да рапортува на президента за резултатите от подхванатите ограничения за отбрана против ковид, като го осведоми всекидневно за подхванатите дейности и за актуализирането на проектите за бъдещи дейности.

До момента в Северна Македония са регистрирани 35 инфектирани с новия ковид.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР