Република Северна Македония няма да получи средства от пакета за

...
Република Северна Македония няма да получи средства от пакета за
Коментари Харесай

Република Северна Македония без помощ от Фонда за солидарност на ЕС

Република Северна Македония няма да получи средства от пакета за финансова помощ от към 530 милиона евро като спомагателна поддръжка от Фонда на Европейски Съюз за взаимност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в Tуитър през днешния ден кои са страните, които ще бъдат включени в този пакет. Списъкът включва 17 страни от Европейски Съюз и три страни кандидатки - Сърбия, Черна гора и Албания, само че не и Република Северна Македония.

" Помощта е за покриване на разноските за медицински материали и защитни средства, незабавна помощ, предварителна защита, мониторинг и надзор на разпространяването на ковид ", добави Урсула фон дер Лайен.

От пакета на стойност 529 347 741 евро Сърбия би трябвало да получи съвсем 11 968 276 евро, Черна гора - 199 505 евро и Албания - 905 271 евро.

Според Секретариата по европейските въпроси повода Република Северна Македония да остане без помощ е, че по време на първата вълна на здравната рецесия страната не е направила задоволително разноски, с цел да се класира за помощ посредством Фонда за взаимност на Европейски Съюз.

" Подкрепата на Фонда беше обусловена от тежестта върху обществените финанси с най-малък предел от 1,5 милиарда евро или 0,3% от брутния народен приход /БНД/ на евентуалния претендент. В безспорни цифри, в тази ситуация с Република Северна Македония, този предел е бил 30 852 000 евро и той не е доближат ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР