Република Северна Македония има ясна цел - старт на преговори

...
Република Северна Македония има ясна цел - старт на преговори
Коментари Харесай

Ковачевски: РСМ има ясна цел - старт на преговорите за членство в ЕС

" Република Северна Македония има ясна цел - старт на договаряния с Европейския съюз. " Това съобщи в изявление за Ал-Джазира македонският министър председател Димитър Ковачевски, съобщцава Нова Телевизия. По думите му наложеното несъгласие прави Северна Македония и Албания заложници на разширението на Европейски Съюз. Това би трябвало да е ясно за всички страни членки на Европейски Съюз и по тази причина Брюксел би трябвало да отвори допустимо най-скоро преговорния развой за Северна Македония и Албания ", добави той.

Ковачевски уточни, че договорът за другарство с България е основата за решение на проблемите . Той съобщи, че в случай че българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по тематиките от предишното, няма да има огромни проблеми. Премиерът бе безапелационен, че би трябвало да се намерят решения с България, които да запазят достолепието на хората и институциите в двете страни.

Димитър Ковачевкси акцентира, че е знаел, че пътят към Европейски Съюз няма да е елементарен и в никакъв случай не се е обвързвал с дати, с цел да не подгрява излишно упования в Северна Македония, с цел да няма и разочарования. Според него страната му е изпълнила всички условия за започване на договаряния, което е доказано от четири поредни позитивни отчета на Европейската комисия.

Премиерът уточни, че македонското законодателство е хармонизирано на 45% с европейското . Ако погледнем разбора на страните, които от 10 години договарят с Европейски Съюз, доста ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние към момента не сме почнали договаряния. Имаме изцяло хармонизирана с Европейски Съюз външна политика и от тази позиция решението зависи единствено от страните членки на Европейски Съюз и държавното управление на България ", сподели още Ковачевски.
 Ковачевски удовлетворен от връзките с България, само че не договаря за македонската еднаквост
Ковачевски удовлетворен от връзките с България, само че не договаря за македонската еднаквост

От основаването на работните групи имало осезаеми резултати
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР