Република северна Македония е най-вероятното име, за което двамата външни

...
Република северна Македония е най-вероятното име, за което двамата външни
Коментари Харесай

Република Северна Македония - последен вариант в спора за името

" Република северна Македония " е най-вероятното име, за което двамата външни министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс са се договорили при последната си среща.

Това оповестява македонската телевизия " Телма ", представена от БГНЕС.

Двамата министри са одобрили и съответен проект от 11 точки за дефинитивно разрешаване на разногласието за името. Планът се чака да бъде утвърден от министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен диалог сред двамата. След това двамата министър-председатели ще провеждат среща в Преспа, на която и публично ще показват Споразумението.

Дипломатическите източници настояват пред " Телма ", че през месец юни Република Македония ще получи дата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Планът планува на 8 септември в Република Македония да се организира и референдум за утвърждение на новото име.

" Днес опозиционната Нова народна власт на процедура призна, че е реализирано съглашение посредством апела си до премиера Алексис Ципрас да не приема контракта, който ще разреши на Македония да се причисли към НАТО и Европейски Съюз ", акцентира " Телма ".

Планът бе оповестен и от гръцките медии, които осведомят, че откакто Споразумението бъде утвърдено, Зоран Заев ще би трябвало да го показа в Народното събрание и да получи поддръжка с нормално болшинство. След това на срещата на върха на Европейски Съюз на 28 и 29 юни Република Македония ще получи дата за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, а на 11 юли в Брюксел ще получи и публична покана за участие в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт. След провеждането на референдума и приемането на измененията в Конституцията на Република Македония съглашението ще бъде импортирано и в гръцкия парламент за ратификация. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР