Република Молдова е вече независима от руския газ, заяви премиерът

...
Република Молдова е вече независима от руския газ, заяви премиерът
Коментари Харесай

Премиерът Дорин Речан: Република Молдова вече е независима от руския газ

Република Молдова е към този момент самостоятелна от съветския газ, съобщи министър председателят на страната Дорин Речан на конгрес за сигурност, който се организира в Букурещ, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

Ако при започване на войната на Русия против Украйна 100 % от силата, потребявана в Молдова, идваше от Русия, то през днешния ден Молдова не зависи от Русия за снабдяването си с сила, съобщи молдовският министър председател на конференцията „ Форум за сигурност в района на Черно море и Балканите “.

Молдова към този момент не използва естествен таз от Русия, страната е изцяло интегрирана в европейската енергийна мрежа от техническа и комерсиална позиция, сподели Дорин Речан. Той добави, че Румъния е помогнала на страната му да се оправи с енергийните провокации.

Премиерът на Молдова сподели още, че статутът на неутралитет се е потвърдил неефикасен , както и в тази ситуация на Украйна, която бе нападната от Русия. Според него това, което се случва през днешния ден в Украйна, потвърждава, че мнозина не са си извадили поука от предишното, а точно от международните войни.
Република Молдова направи голям скок в разбирането какво значи статут на неутралитет и разбрахме, че този статут не ни пази. И че Русия не съблюдава този статут. Сега в Молдова се води сериозна полемика за укрепването на потенциала за защита , сподели Речан и добави, че бюджетът за защита е бил подсилен, а във връзка с сигурността страната е изготвила явен проект за увеличение на потенциалите за защита и по-интензивно присъединяване в задачи по защита, в това число учения за интероперативност по стандартите на НАТО.

Той изрече признателност на НАТО и Европейски Съюз за поддръжката за развиване на потенциала за защита на Молдова.

Премиерът Речан посочи, че има още доста работа за извършване във връзка с застраховане на сигурността на страната в дълготраен проект, а по този въпрос той би трябвало да приказва намерено и почтено, с цел да изясни на популацията подтекста, в който се намира Република Молдова и дълготрайните тактики.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР