Република Македония и Гърция са поели ангажимент за намиране на

...
Република Македония и Гърция са поели ангажимент за намиране на
Коментари Харесай

Нимиц: Македония и Гърция са поели ангажимент да решат спора за името

Република Македония и Гърция са поели ангажимент за намиране на решение на разногласието за името и преговорният развой ще продължи през идващите седмици. Това съобщи интернационалният медиатор Матю Нимиц.

" Обсъдихме наболелите въпроси сред страните, в това число и въпроса за името ", сподели Матю Нимиц след диалозите сред Никос Кодзияс и македонския му сътрудник Никола Димитров.

Той разгласи, че по време на днешния кръг от договаряния във Виена министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс са имали натоварен разговор и са показали взаимно почитание.

" Това беше интензивна полемика, доста сърдечна и... двете страни са доста отдадени на постигането на решение. Процесът ще продължи през идващите седмици ", заяви някогашният американски посланик.

Самите външни министри не дадоха изказвания след приключването на диалозите.

По-рано през днешния ден македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че чака стъпка напред от срещата във Виена сред двамата министри на външните работи. В отговор на журналистически въпрос той сподели, че има вяра в двамата министри на външните работи и че той самият е оптимист.

" Има прогрес, който ни дава мотив да създадем стъпка напред и на днешната среща във Виена. Европейските връзки, посредством разговор да се намира решение, ни изпращат сигнал за положително бъдеще ", акцентира Заев.

Правителството на Македония се надява да позволи разногласието тази година.

Дългогодишният спор за името сред Скопие и Атина датира от 1991 година, когато Македония разгласи самостоятелност след рухването на комунистическа Югославия. Атина се опълчва на името, тъй като има своя лична северна провинция, наречена Македония, и се притеснява, че това може да провокира проблеми.

Преговорите реализираха прогрес, откакто през февруари Македония се съгласи да промени името на столичното летище " Александър Велики " в „ Международното летище на Скопие “, в символ на благосклонност към Гърция. Магистралата, свързваща Македония с Гърция, също се преименува на " Магистрала на другарството ". Възможни са няколко нови имена, като най-често се загатва Горна Македония. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР