Република Кирибати е малка държава в Тихия океан, състояща се

...
Република Кирибати е малка държава в Тихия океан, състояща се
Коментари Харесай

Това е единствената страна в света, разположена в четирите полукълба

Република Кирибати е дребна страна в Тихия океан, състояща се от атолни острови. По повърхност всички атоли на Кирибати са по-малки от модерна Москва. Но това е единствената страна, която се намира по едно и също време в Северното, Южното, Западното и Източното полукълбо, написа pochivka.blitz.bg.

В света има доста страни, които лежат по едно и също време в три полукълба. Това са страните, които пресичат екватора. Например Кения и Бразилия. Това също са страни, чиято територия минава през Гринуичкия меридиан, да вземем за пример Франция и Мали, или през меридиан 180 °, като Русия.
 Това е единствената страна в света, ситуирана в четирите полукълба

Територията на Кирибати обаче е ситуирана в пресечната точка на нулевия паралел и меридиана на 180 °. Републиката щеше да има „ съперник “, в случай че имаше земя на кръстопътя на Гринуичкия меридиан и екватора. Но там е Гвинейският залив. На пресечната точка на нулевия паралел и меридиана на 180 ° обаче няма нищо. Там се разгръща Тихият океан. Но във всички направления от тази точка са пръснати атолните острови на тази дребна страна.

Населението на Кирибати е към 100 хиляди души.
 Това е единствената страна в света, ситуирана в четирите полукълба

Подобно забележително състояние на географската карта в действителност се оказва не толкоз удобно. „ Държавата на четирите полукълба “ е в заплаха. Повечето от островите са ниски и страната е изложена на риск от наводняване, в случай че морското ниво се увеличи. Ето за какво едно от предпочитаните посоки на външната политика на Кирибати е да се насочи вниманието към казуса с световното стопляне.



Република Кирибати има и други аргументи да се гордее с географското си разположение. Първо, Република Кирибати има най-големия атол в света - Коледния остров, или Киритимати, в архипелага Лайн, и, второ, островите Финикс, които също са част от Републиката, през днешния ден са най-големият морски резерват в света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР