„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис

...
„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис
Коментари Харесай

Заев потвърди за Илинденска Македония, Гърция отхвърли името

„ Република Илинденска Македония” е името, за което е вероятен компромис с Гърция, разгласи македонският министър председател Зоран Заев след среща с македонския президент Георге Иванов.
Заев се е срещнал с него и с водачите на партиите, с цел да ги осведоми за детайлностите от диалозите си с гръцкия министър председател Алексис Ципрас и за опциите за пробив в разногласието за името на Македония.
Република Илинденска Македония е име, с което укрепваме основите на нашата република, а Илинден значи исторически континуитет на нашите желания, нашата държавност и нашата горделивост , уточни Заев.
Чрез това допустимо решение резервираме нашето достолепие и утвърждаваме нашата македонска еднаквост, съобщи още македонският министър председател.

Днес обаче стана ясно, че Гърция отхвърля името Република Илинденска Македония, а кабинетът на премиера Алексис Ципрас желае име, съдържащо географско определение.

В изказването от канцеларията на гръцкия министър председател се показва, че Атина приветства достигнатото от Скопие схващане, че „ решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна приложимост “.

„ Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим дружно за намиране на взаимно задоволително решение с географско или времево определение , тъкмо както планува пакетът от оферти, които показа специфичният делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц “, се споделя още в изказването от канцеларията на Ципрас.

В него още веднъж е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, обвързвано с премахването на иредентизма, би трябвало да бъдат обезпечени посредством конституционна смяна, съобщи БГНЕС.
Повечето от гръцките опозиционни партии отхвърлиха името " Илинденската Македония ", тъй като считат, че не отстрани иредентизма.
" Това име е исторически и директно обвързвано със устрема за основаване на " македонска " нация и страна, която включва Солун и се простира до Егейско море " , се споделя в известие на главната опозиционна партия " Нова Демокрация ".
В известието се добавя, че Илинден " удостоверява и ускорява иредентизма на Скопие. Предложението даже е недопустимо и за разискване ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР