Република България е част от единния отговор на Европейския съюз

...
Република България е част от единния отговор на Европейския съюз
Коментари Харесай

Министър Милков: България настоява Русия безусловно да изтегли всички свои сили и военна техника от Украйна

„ Република България е част от единния отговор на Европейския съюз и НАТО на съветската военна експанзия против Украйна, упорства Руската федерация абсолютно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните интернационално приети граници. Страната ни има вяра в правилата на цялостно съблюдаване на интернационалното право и в търсенето на отговорност на агресора. “

Това написа в писмо , изпратено от външния ни министър Николай Милков до украинския му сътрудник Дмитро Кулеба във връзка първата годишнина от бруталната съветска военна експанзия против Украйна . В него той препотвърждава поредната и безапелационна позиция на България за мощната поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, в това число териториални води, както и за нейното европейско бъдеще.

В писмото министър Милков акцентира, че израз и знак за мощната поддръжка на България е и фактът, че многостранната помощ , която страната ни оказва на Украйна, е дефинирана на най-високо равнище посредством 2 решения на Народното събрание от 4 май и 3 ноември 2022 година

„ До момента страната ни към този момент даде заслон на десетки хиляди избягали от войната украински жители /към момента за краткотрайна протекция в България се регистрирани 150 000 украинци, от тях 50 000 остават на територията на страната/, а в народен потенциал до момента сме разпределили над 240 млн. евро – за филантропична и друга помощ за Украйна. Изпращаме военна помощ и се грижим за ранени украински военни “ , се показва в документа до украинския външен министър.

Министър Милков акцентира и готовността на страната ни като член на Европейски Съюз, НАТО и комшия в Черноморския район да взе участие съгласно опциите си във възобновяване на Украйна .

Българският външен министър акцентира отличните двустранни връзки сред страните, които са учредени на мощни исторически , езикови и културни връзки .

„ Проевропейската ориентировка на Украйна, споделените евроатлантически полезности и съществуването в Украйна на най-голямата българска историческа общественост зад граница в допълнение укрепват тези връзки и основават солидна основа за тяхното подсилване “, написа още в писмото.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР