Репресиите при протестите в Иран доведоха до увеличаване на броя

...
Репресиите при протестите в Иран доведоха до увеличаване на броя
Коментари Харесай

Рекордни 533 журналисти са хвърлени в затвора през 2022 г.

Репресиите при митингите в Иран доведоха до увеличение на броя на вкараните в пандиза публицисти по света до рекордните 533 души през 2022 година Това излиза наяве от годишния отчет на неправителствената организация " Репортери без граници ", представен от " Франс прес ".

За съпоставяне, година по-рано техният брой е бил 488 - също рекордна цифра.

Над половината случаи на вкарване на публицисти в пандиза тази година са в пет страни: Китай (110 случая), Мианма (62), Иран (47), Виетнам (39) и Беларус (31).

" Диктаторските и властническите режими пълнят пандизите си по-бързо от всеки път, като задържат публицисти ", съобщи Кристоф Делоар, общоприет секретар на организацията.
 Рекордни 293 публицисти по света са в пандиза, 24 са убити за година
Рекордни 293 публицисти по света са в пандиза, 24 са убити за година

Китай е водач по брой публицисти, хвърлени зад решетките

" Този нов връх в броя на вкараните в пандиза публицисти удостоверява нужда да се противопоставим на тези безскрупулни държавни управления и да разтеглим своята дейна взаимност към всички тези, които въплъщават идеала за журналистическа независимост, самостоятелност и плурализъм ", посочи той.

По данни на " Репортери без граници " Иран е единствената страна, която предходната година не е била част от листата, който се разгласява от 1995 година насам.

В тазгодишния отчет се показва, че Иран е арестувал " невижданите " 34 публицисти, откогато през септември избухнаха митинги поради гибелта на 22-годишната Махса Амини.

Броят на дамите публицисти в пандиза също е най-голям в международен мащаб - 78 за 2022 година при 60 година по-рано. В отчета се отбелязва, че това значително е заради по-големия брой дами, навлизащи в специалността.

Открояват се случаите на Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади - измежду 15 ирански журналистки, задържани по време на митингите - които привлякоха вниманието към гибелта на Амини и в този момент са изправени пред евентуална смъртна присъда.
 Рекорден брой публицисти хвърлени в пандиза през 2020-а
Рекорден брой публицисти хвърлени в пандиза през 2020-а

Много държавни управления потискат медиите и подклаждат дезинформация

Това е " показателно за желанието на иранските управляващи систематично да принуждават дамите да мълчат " , отбелязва се в отчета.

3/4 от хвърлените в пандиза публицисти са съсредоточени в Азия и Близкия изток . Отчита се внезапно увеличение на медийните репресии в Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Броят на убитите публицисти също се е нараснал - до 57 - най-много заради войната в Украйна, от " исторически ниските равнища " от 48 и 50 надлежно през последните две години.

Осем публицисти са били убити, отразявайки войната, като петима от тях са от невоюващи страни.

Близо 80% от публицистите, убити по света през 2022 година, са били " съзнателно набелязани по отношение на тяхната работа или историите, които отразяват ", като случаи на проведена престъпност и корупция.
 42 публицисти са убити през 2020 година
42 публицисти са убити през 2020 година

Мексико е преди всичко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР