Репресиите на престолонаследника принц Мохамед бин Салман срещу някои от

...
Репресиите на престолонаследника принц Мохамед бин Салман срещу някои от
Коментари Харесай

Чистката в Рияд удари най-богатите, заплашвайки състояние за $33 милиарда

Репресиите на престолонаследника принц Мохамед бин Салман против някои от най-богатите и могъщи мъже на Саудитска Арабия изложиха на риск общо 33 милиарда $ персонално богаство.

Зашеметяващата серия от арести включва трима от най-богатите хора в страната, в това число най-богатият - предприемачът и вложител принц Ал-Уалид бин Талал, който е на 50-о място в класацията на 500-те най-богати хора в света на Bloomberg Billionaires с 19 милиарда $.

Задържани са и вторият и петият най-богат човек в кралството, туристически магнат, както и Бакр бин Ладен (брат на Осама бин Ладен), правоприемник на една от най-големите строителни империи в страната.

Арестите, които са оповестени за част от битката против корупцията, са довели до заледяване на сметките на към 40 души, които са арестувани в първокласния хотел " Риц-Карлтън " в столицата Рияд.

Ал-Уалид бин Талал, 19 милиарда $

Най-богатият саудитец има дялове в Twitter, News Corp. и Citigroup. Той е племенник на някогашния държател крал Абдула. Син на принц Талал и принцеса Мона Ел-Сол, щерка на първия министър председател на Ливан, Риад Ел-Сол.

Печели първия си милиард, търгувайки земя и действайки като основен лобист на мултинационалните компании, които търсят локални контракти.

Публично търгуваната компания на Ал-Уалид Kingdom Holding Group излезе с изказване, в което твърди, че " се радва на постоянна финансова позиция " и държавното управление има " цялостно доверие " в компанията.

Мохамед Ал-Амуди, 10.1 милиарда $

Контролира империя, която има вложения в Африка, Европа и Саудитска Арабия.

Роден в Етиопия в семейство на саудитски татко и етиопска майка. Премества се в Саудитска Арабия като юноша и печели първия си милиард в края на 80-те посредством строителство, благодарение на държавен контракт за построяването на подземните уреди за предпазване на нефт в страната.

Активите му включват най-голямата рафинерия в Швеция, Preem AB, недвижимите парцели и многочислени контракти като вложител. Той твърди, че е най-големият частен вложител в Етиопия, където има хотели и златна мина и влага стотици милиони долари в огромни ферми, отглеждащи кафе и ориз.

Тим Пендри, представителят в Лондон на Ал-Амуди съобщи, че карцерът " е вътрешен въпрос за кралството и нямаме различен коментар, с изключение на да кажем, че бизнеса в чужбина, благосъстоятелност на шейха, няма да бъде обиден от това развиване ".

Салех Камел, 3.7 милиарда $

Издигналият се независимо финансист и бизнесмен в опазването на здравето стартира кариерата си, извършвайки автобусни услуги за поклонници по време на празника Хадж, а по-късно основава първото учебно заведение за водачи в кралството.

Камел е считан за един от пионерите на ислямското финансиране, способ на банкиране, който съблюдава ислямското законодателство и през днешния ден е промишленост за 2.2 трлн. $. Той основава ислямската банка Albaraka Banking Group в Манама, Бахрейн, чиито активи са в размер на 23.4 милиарда $ в края на 2016 година

Създава една ранна ниша за себе си, трансформирайки се в първата неправителствена компания, която продава услуги на потребителите.

Управлява основаната в Джеда холдингова група Dallah Albaraka има повече от дузина компании, измежду които болничния оператор Dallah Healthcare Company, компании за недвижими парцели и фабриките за закуски.

Albaraka Banking Group разгласи, че карцерът няма директно влияние върху компанията и че Камел не е част от борда на банката.

Насер Ал-Таяр, 600 млн. $

60-годишният предприемач натрупва благосъстоянието си посредством обществено търгуваната Al Tayyar Travel Group Holding - една от най-големите туристически организации в Саудитска Арабия. Основава бизнеса си през 1980 година с четирима чиновници и към 300 000 $ начален капитал след престой в отдела за резервации на Saudi Arabian Airlines.

Компанията резервира самолетни билети и хотелски стаи, провежда профилирани пътувания, както и поклонения за религиозните мюсюлмански празници Хадж и Умра.

Акциите на Al Tayyar Travel Group се намалиха с 10% в края на предходната година в Рияд, достигайки най-ниското си равнище от юни 2012 година

Компанията заяви в изказване, че интервенциите й не престават и пази ползите на своите клиенти и акционери.

Бакр бин Ладен

Братът на Осама Бин Ладен оглавява една от най-големите строителни компании в страната - Saudi Binladin Group.

Частната компания е учредена от бащата на Бакр - Мохамед през 1931 година Тя е построила едни от най-големите и забележителни планове на кралството - от разширението на Голямата джамия в Мека до летищата и Икономическия град на крал Абдула.

Компанията има доходи от 3 милиарда $ през 2016 година, а собствеността е разграничена на повече от 20 наследници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР