„Репортери без граници“ ще даде старт на платформа, която ще

...
„Репортери без граници“ ще даде старт на платформа, която ще
Коментари Харесай

Борбата срещу дезинформацията: „Репортери без граници“ създаде платформа за надеждни медии

„ Репортери без граници “ ще даде старт на платформа, която ще включва надеждни медии и източници на информация. След строга инспекция, всички утвърдени и „ заслужаващи доверие “ ще бъдат включени в „ Инициативата за доверие в публицистиката (Journalism Trust Initiative).

Критериите за банкет в JTI са направени в съдействие с над 130 организации и представители на разнообразни браншове като медиите, академичната общественост, регулатори, софтуерни компании. Създадено е и приложение, с което медиите могат да аплайват за приемане на JTI стандарта след процедура в три стадия:
Медиите да създадат самокритика до каква степен покриват критериите;Да оповестят резултата си от самооценката посредством отчет за проздрачност;Следва външен одит от упълномощен орган, който изготвя самостоятелна оценка.
След като бъдат преминати тези три стадия, участниците в процедурата могат да получат стандарта JTI. Според " Репортери без граници " този план е „ радикална и иновационна стъпка в битката с дезинформацията “.

„ В днешния информативен безпорядък подправените вести, пропагандата и речта на омразата имат преднина над публицистиката. Инициативата за доверие цели да промени ситуацията, като трансформира спазването на професионални правила във значимо преимущество и в последна сметка в залог за продължителност на публицистиката ", добави той.

„ Противоотрова против дезинформацията “

В уебстраницата на JTI е представена социологическата организация Edelman Data & Intelligence, съгласно която към 2020 година 74% от интернет потребителите настояват, че са обезпокоени от разпространяването на подправени вести в обществените мрежи. Според данните 64% от онлайн обществото непосредствено търси информация в новинарските медии.

Проектът е съфинансиран от Европейската комисия и благотворителната организация на Крейг Нюмарк Филантропис на създателя на уеб страницата „ Крейгслист “. Преди формалното издание на онлайн приложението в оценката са се присъединили няколко медии от разнообразни страни.

Инициативата може също така да притегли рекламодателите и по този метод да обезпечи спомагателни доходи на участниците. Нейният стандарт за качество може и да се употребява като референтен индикатор от трети лица като регулатори или обществени мрежи и да подтиква медии, които още не извършват тези критерии да покрият нормата.

Кандидатстването за приемане на JTI стандарта става.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР