Репортери без граници (РБГ) стартира нова глобална комуникационна кампания като

...
Репортери без граници (РБГ) стартира нова глобална комуникационна кампания като
Коментари Харесай

Репортери без граници стартира глобална кампания в подкрепа на Джулиан Асанж

Репортери без граници (РБГ) започва нова световна информационна акция като част от дългогодишните си старания за освобождението на издателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.


Асандж чака последно чуване в Обединеното кралство по отношение на изгонването му в Съединените щати, където е изправен пред допустима доживотна присъда

Лозунгът на акцията „ Съпътстващи вреди “ се отнася до заплахата, която правосъдното гонене на Асанж от държавното управление на Съединени американски щати съставлява за медиите по света, както и правото на обществото на информация. Това също припомня за видеото „ Съпътстващо ликвидиране “, което беше измежду изтеклите материали, оповестени от WikiLeaks през 2010 година, разкриващо офанзива въздух-земя от американски боен хеликоптер Apache в предградие на Багдад, която умъртви минимум дузина цивилни, в това число двама публицисти от " Ройтерс ".

Кампанията е подкрепена от " Лю Монд " (Франция) и " Гардиън " (Обединеното кралство), които бяха измежду първичните медийни сътрудници, работили с WikiLeaks през 2010 година по документите „ Cablegate “ – част от повече от 250 000 изтекли дипломатически грами, както и от десетки други медии.

РБГ започва тази акция по-малко от седмица преди държавното посещаване на австралийския министър председател Антъни Албанезе във Вашингтон от 23 до 26 октомври, където той беше бъде посетител на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. РБГ също по този начин започва световна " туит стихия ", ориентирана към президента Байдън и премиера Албанезе през последните няколко дни.

Стартирането на акцията също се организира в навечерието на последния стадий от правосъдното произвеждане в Обединеното кралство, където се чака чуване да бъде свикано във всеки един миг – дата, посочена като „ ден X “. Това чуване ще означи последния стадий от вътрешното произвеждане, оставяйки единствено опцията за подаване на молба до Европейския съд по правата на индивида, в случай че съдът на Обединеното кралство отхвърли жалбата на Асандж против заповедта за екстрадиция.

Съединени американски щати и Обединеното кралство са класирани надлежно на 45-то и 26-то място от 180 страни в Световния показател за независимост на пресата на " Репортери за граници " за 2023 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР